Noul prim-ministru al statului Sri Lanka a avertizat că actuala penurie alimentară s-ar putea prelungi, pe fondul crizei economice devastatoare, dar a promis că guvernul va cumpăra îngrăşăminte suficiente pentru următorul sezon de semănat pentru a creşte recoltele.
Sri Lanka se confruntă cu numeroase probleme
Ţara insulară cu 22 milioane de locuitori suferă de mai multă vreme de tăieri de electricitate, penurii de combustibili, alimente şi medicamente, declanşate de un declin accentuat al rezervelor valutare care a blocat importurile de produse esenţiale şi a scos mii de oameni în stradă.
O decizie luată în aprilie 2021 de preşedintele Gotabaya Rajapaksa de a interzice toate îngrăşămintele chimice a redus drastic recoltele şi, cu toate că guvernul a revenit asupra interdicţiei, încă nu au avut loc importuri substanţiale.
„Deşi s-ar putea să nu fie timp suficient pentru a obţine îngrăşăminte pentru sezonul mai-august, sunt luate măsuri pentru a asigura stocuri adecvate pentru sezonul septembrie-martie”, a scris noul prim-ministrul Ranil Wickremesinghe joi seară într-un mesaj pe Twitter.
„Sfătuiesc sincer pe toată lumea să accepte gravitatea situaţiei”, a adăugat el.
Fără hrană vom muri
Preşedintele Rajapaksa a numit vineri nouă miniştri noi, inclusiv la portofoliile cheie ale sănătăţii, comerţului şi turismului, nu însă şi la finanţe, care va păstrat probabil de Wickremesinghe.
„Fără benzină, fără kerosen nu putem face nimic. Care e ultima opţiune? Fără hrană vom muri. Asta se va întâmpla 100%”, a spus pentru Reuters un locuitor aşezat pentru a treia zi la coadă în speranţa că va apuca să cumpere o butelie cu gaz.
În timp ce furia împotriva guvernului se extinde, poliţia a folosit joi în capitala Colombo gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a dispersa sute de studenţi protestatari care cereau plecarea preşedintelui şi a prim-ministrului.
FMI monitorizează cu atenția situația
Grupul G7 a comunicat joi că sprijină eforturile de reducere a datoriilor Sri Lankăi după ce aceasta a suspendat unilateral plata datoriei externe.
Şeful Băncii centrale a anunţat că planul de restructurare a datoriei este aproape finalizat şi va fi prezentat în curând guvernului.
Un purtător de cuvânt al Fondului Monetar Internaţional a declarat că instituţia monitorizează îndeaproape evoluţiile din Sri Lanka şi că o misiune virtuală în această ţară ar putea încheia pe 24 mai discuţiile tehnice privind un posibil program de împrumut, transmite Reuters.