Deși la prima vedere pare tentant faptul că SRI angajează personal cu studii medii sau superioare, acestea au o singură obligație: să cunoască cel puţin o limbă străină cu circulaţie redusă în România.
Astfel, în următoarea perioadă SRI angajează personal cu studii medii sau superioare, cunoscători ai următoarelor limbi străine: albaneză, arabă, armeană, azeră, chineză, coreeană, dari, ebraică, georgiană, hindi, kurdă, pashtu, persană, punjabi, rromani, rusă, sârbă, tătară, ucraineană, urdu.
Acest lucru se întâmplă în contextul în care în operaţiunile de securitate naţională, cunoaşterea unor limbi străine cu circulaţie redusă în România poate fi un factor decisiv. De asemenea, o persoană care deține o astfel de aptitudine îi poate ajuta pe ofiţerii de informaţii să înţeleagă subtilităţi culturale, să descifreze înscrisuri, să surprindă semnificaţii care pot scăpa unui cunoscător mediu.
În ceea ce privește profilul candidatului, pentru a ocupa un astfel de post, candidaţii trebuie să îndeplinească în mod cumulativ condiţiile de încadrare în SRI şi să promoveze etapele succesive de verificare şi selecţie.
Ce trebuie să știe candidații
De asemenea, persoanele care vor să se înscrie în SRI trebuie să îndeplinească conform legii şi normelor interne specifice Serviciului, o serie de criterii generale:
- să ai cetăţenie română şi domiciliul stabil în România;
- să nu fii în curs de cercetare, urmărire sau judecată penală sau să nu fi fost condamnat penal;
- să nu faci parte din partide, formaţiuni sau organizaţii politice, din momentul încadrării în SRI;
- să nu participi ca asociat unic sau direct la administrarea ori conducerea unei organizaţii sau societăţi comerciale, din momentul încadrării în SRI;
- să fii absolvent de studii universitare, cu licenţă, al unei instituţii de învăţământ superior acreditate;
- pentru anumite posturi sunt necesare şi studii post-universitare iar pentru altele se cer doar studii liceale;
- să nu fi consumat, anterior încadrării, substanţe sau amestecuri de substanţe stupefiante, psihotrope sau susceptibile a avea efecte psihoactive, aflate sub control naţional ori prevăzute în convenţiile internaţionale la care România este parte sau să nu fi desfăşurat activităţi de trafic cu astfel de produse;
- să fii dispus ca, după încadrare, să desfăşori activităţi în orice zonă a României, potrivit nevoilor instituţiei.
Totodată, pe lângă criteriile generale, candidaţii trebuie să facă dovada, pe parcursul procesului de selecţie, că îndeplinesc suplimentar anumite criterii specifice: pregătire profesională într-un domeniu de interes actual pentru Serviciu (experienţa efectivă de lucru în domeniul respectiv reprezintă un avantaj), inteligenţă peste medie, nivel superior de cultură generală şi competenţe lingvistice, interes pentru dezvoltare continuă şi capacitate ridicată de învăţare, o stare de sănătate, atât fizică cât şi psihică, bună (apt medical şi psihologic, conform baremelor stabilite de SRI).
Anumite posturi necesită abilităţi ridicate de relaţionare şi comunicare, de analiză şi sinteză, adaptare, creativitate, spontaneitate, responsabilitate, rezistenţă crescută la condiţii de stres.
Ce facilități îți oferă SRI
Persoanele care respectă criteriile impuse și intră în echipă vor avea acces la numeroase drepturi oferite de statutul de militar, dar şi la beneficii adaptate nevoilor fiecăruia.
Printre cele mai apreciate acestea sunt:
- program flexibil de lucru, în funcţie de specificul activităţii;
- acces la servicii medicale gratuite asistate de personal medical propriu, în facilităţi ale SRI;
- decontarea chiriei în limita unui plafon maxim; vouchere de vacanţă pe care le poţi utiliza oriunde în ţară;
- acces gratuit la săli de sport proprii, precum şi tarife negociate la abonamente sportive şi servicii de recreere în mediul privat; posibilitatea de a te bucura de mâncare preparată zilnic, la preţuri accesibile;
- contracte avantajoase negociate cu instituţii bancare din România;
- participarea la conferinţe, cursuri şi ateliere de dezvoltare personală; participarea, alături de colegi, la proiecte de responsabilitate socială pentru cauze în care credem.
În același timp, calitatea de angajat SRI presupune însă şi o serie de obligaţii şi restrângerea / interzicerea unor drepturi, majoritatea determinate de statutul de cadru militar (vezi Legea nr. 80/1995), dar şi specifice Serviciului nostru (discreţie cu privire la activităţile profesionale, păstrarea secretului de stat şi de serviciu).