Atunci, în 2006, în fața Reichstagului a fost asamblat un stadion în toată regula destinat fanilor care nu aveau acces în arenele în care se desfășurau meciurile. Capacitatea arenei mobile din fața parlamentului german a fost de 10.000 de locuri și a fost asamblataă și apoi dezasamblată în doar căteva săptămâni. De atunci, lucrurile au evoluat considerabil iar anul trecut compania elvețiană Nüssli a ridicat în Canada, la Vancouver, un stadion de 27.500 de locuri care a găzduit echipa Vancouver Whitecaps pe perioada în care propriul stadion era renovat.
Conform lui Bernd Helmstadt, șeful diviziei care se ocupă de „construcții pentru evenimente” la Nüssli, nu are rost să construiești o arenă clasică dacă nu ești convins că îți poți recupera repede investiția.
Elvețienii susțin că pot construi în doar câteva săptămâni stadioane cu o capacitate de până la 50.000 de locuri, iar costurile sunt mult mai mici decât cele pentru o arenă din beton. În plus, după utilizare, arena este dezasamblată și spațiul ocupat temporar poate fi reutilizat în alte scopuri. Un exemplu clar al competitivității acestei noi abordări a evenimentelor sportive sau de orice alt fel care necesitau până acum investiții majore este în curs de desfășurare chiar în aceste zile. Din cauza găzduirii concursului Eurovision pe arena din Düsseldorf, echipa locală Fortuna nu își poate folosi stadionul pentru câteva săptămâni. Deși aveau posibilitatea de a juca la doar câțiva kilometri distanță, pe stadionul din Bochum, oficialii au decis să apeleze la „stadioanele mobile”.
Conform Der Spiegel, de două săptămâni zeci de trailere cu echipamente patrulează în zona suburbiei Stockum din Düsseldorf. Deja au fost transportate materiale în greutate totală de 3.000 de tone și, în șase săptămâni, o arenă cu 20.168 de locuri, dotată după toate standardele europene va aștepta fanii echipei Fortuna Düsseldorf. Costul total? 2,8 milioane de euro. Iar stadionul va avea cabine, dușuri, toalete, chiar și spații speciale destinate testelor antidoping. Va putea fi și acoperit dacă vremea nu va fi favorabilă.
200.000 de locuri așteaptă în „depozitul de stadioane”
Conform oficialilor Nüssli, compania are în stoc mai multe astfel de stadioane mobile cu o capacitate totală de 200.000 de locuri. Acestea pot fi combinate astfel încât să poată găzdui de la mici meciuri de tenis până la meciuri de fotbal care necesită construcții de dimensiunea celei care tocmai se construiește la Düsseldorf. Firma elvețiană are deja planuri mari legate atât de Cupa Mondială din Rusia, care va avea loc în 2018, dar mai ales de Campionatul din Qatar. Karlheinz Haller, director de vânzări la Lichtgitter, un concurent german al celor de la Nüssli, se așteaptă și el să câștige contracte majore pentru evenimentul din golful Persic, mai ales că acolo vor trebui construite de la zero nu mai puțin de nouă arene, o parte dintre acestea neavând șanse de a fi utilizate și după finalul CM din 2022. Deși au deja reacții adverse de la cei care consideră că astfel de stadioane sunt nesigure, constructorii de stadioane mobile sunt convinși că business-ul lor are un viitor garantat. Mai ales că FIFA pare să fi acceptat ideea.
Cu un preț aflat sub plafonul de trei milioane de euro, stadionul mobil poate fi o soluție bună pentru competiții temporare, concerte sau orice alte eveniment care au mici șanse să se repete în același loc. Prin comparație, stadioanele care se construiesc acum în România costă de zeci de ori mai mult: fostul Lia Manoliu, care se va inaugura în acest an, costă circa 160-170 milioane de euro, iar Cluj Arena, nu mai puțin de 36 milioane de euro.