România începe să beneficieze de avantajele calității sale de membru în Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN). Anul acesta, studenţii români vor avea ocazia de a incepe o carieră în domeniul științei în cadrul CERN
Programul Tehnic de la CERN se adresează studenţilor la inginerie, IT sau la fizică aplicată, care provin din țări membre CERN. Trainingul este plătit, durează între 4 și 12 luni și are 100 de locuri disponibile. Stagiul de formare practică se finalizează cu un proiect.
CERN acceptă doar studenții care au finalizat 18 luni de studiu la nivel licenţă, care cunosc engleza și franceza și care pot să ia parte la acest program timp de 4 sau 12 luni, rămânând studenți full-time înscriși la universitatea de origine.
Organizația oferă o alocaţie lunară capabilă de a acoperi cheltuielile pentru o singură persoană în zona Geneva, o asigurare de sănătate și cheltuielile asociate.
Alte programe oferite în acest an de Organizație studenților din țările membre sunt: OpenLab (IT, opt săptămâni pe timpul verii), programul de vară pentru studenţi (Inginerie, IT, fizică sau chimie fizică, între 8-13 săptămâni pe timpul verii) și un program pentru doctoranzi (Inginerie, IT sau fizică aplicată, timp de 12-36 luni). Bursele doctorale sunt, iniţial, pentru 1 an şi pot fi reînnoite pentru următoarele 12 luni. Perioada totală de 36 de luni se poate extinde pentru 4 ani consecutivi.
CERN mai are și un program pentru studenţii care vor să lucreze în resurse umane, comunicare, la bibliotecă sau în administraţie, cu o experienţă de lucru de circa 2-12 luni, plătită.
România a devenit membră CERN în octombrie 2010, după ce Plenul Senatului a aprobat proiectul de ratificare a Acordului dintre țara noastră si Organizatie, semnat la 11 februarie, acum doi ani. Potrivit textului Acordului, pe perioada colaborarii cu CERN, România va contribui anual la cheltuielile de capital și la cheltuielile curente ale Organizatiei, cu o cotă de 25% în primul an, 35% în al doilea an, 50% în al treilea an, 60% în al patrulea an și 75% în al cincilea an, din contribuția teoretică totală care i-ar reveni în calitate de stat membru. Această contribuție teoretică anuală este calculată în functie de venitul național intern brut și nu poate fi mai mică de 500.000 de franci elvețieni. Această taxă anuală este suportată în întregime din bugetul Ministerului Educației, iar în 2010, a fost de circa două milioane de euro. Acordul este valabil până în anul 2015.