Ministerul Muncii vrea ca studenţii care părăsesc stagiul profesional să plătească angajatorului costurile pregătirii. Ce cred studenţii

Proiectul de lege de modificare a stagiilor profesionale realizat de Ministerul Muncii conţine prea puţine obligaţii pentru angajatori şi mai multe pentru studenţi, spun cei de la Alianţei Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR).

"Chiar dacă salutăm eforturile MMFPSPV pentru reducerea şomajului în rândul tinerilor prin reglementarea stagiilor, considerăm că fără o preocupare constantă asupra calităţii acestora şi fără o recunoaştere relevantă pe piaţa muncii a stagiilor, nu va exista un impact vizibil în sensul îmbunătăţirii inserţiei tinerilor absolvenţi pe piaţa muncii", spune preşedintele ANOSR, Mihai Dragoş.

Prima problemă este că un student are posibilitatea de realizare a stagiului o singură dată după fiecare formă de învăţământ superior absolvită. Dacă este vorba despre o singură şansă, ANOSR crede că studenţii ar trebui să profite cât mai mult de ea, iar angajatorii să fie obligaţi să le pună bine la punct. Astfel, modul de evaluare şi recunoaştere a stagiului prin forma propusă de MMFPSPV poate duce ‘la abuzuri majore din partea angajatorului’, afectând evoluţia profesională ulterioară a stagiarului. Cu alte cuvinte, dacă stagiul este de o calitate îndoielnică, studentul ar trebui să se poată retrage fără să îi fie imputat costul aferent pregătirii sale de până atunci, cum este acum prevăzut în lege.
Potrivit ANOSR, ar fi necesară elaborarea unui act adiţional privind normele de calitate a stagiilor, prin consultarea angajatorilor, instituţiilor de învăţământ superior şi partenerilor sociali, în scopul asigurării unor stagii de înaltă calitate, care să atingă obiectivele pentru care au fost create.
"Suntem de părere că existenţa unui astfel de document ar oferi girul formal al calităţii stagiului şi va contribui la îndeplinirea cu brio a obiectivelor acestuia, protejând stagiarul de stagii de o calitate îndoielnică pe care trebuie să le finalizeze pentru a nu plăti costurile imputate de formarea sa (proiectul presupune că cei care doresc să renunţe la stagiu înainte de finalizarea acestuia, vor suporta toate cheltuielile datorate formării lor de până atunci). De asemenea, considerăm ca lipsa unui astfel de document va lăsa loc de interpretări în ceea ce priveşte calitatea stagiilor şi va duce la situaţii în care vor exista diferenţe majore de calitate între stagiile diferitelor companii", a mai spus Mihai Dragoş.

A doua problemă este propunerea Ministerului Muncii de a nota stagiile cu calificative "corespunzător" sau "necorespunzător’,care face extrem de superficial întreg procesul, crede ANOSR, care propune recunoaşterea stagiului prin eliberarea unui certificat care să precizeze durata şi conţinutul didactic al stagiului, sarcinile îndeplinite, precum şi cunoştinţele, abilităţile şi competenţele dobândite.

Potrivit Ministerului Muncii, aceste stagii constau în 6 luni de formare didactică şi profesională desfăşurată direct la locul de muncă imediat după angajare, sub supravegherea unui îndrumător desemnat dintre angajaţii cu experienţă din cadrul firmei, care vor contribui la dezvoltarea de competenţe şi abilităţi necesare la locul de muncă în rândul absolvenţilor.
ANOSR a transmis un document cu propuneri de amendamente către comisiile permanente din Senat şi Camera Deputaţilor care urmează să discute proiectul de lege.