Pregătirea militară, reintrodusă în România?

Pregătirea militară, obligatorie pentru băieți, opțională pentru fete! Daniel Funeriu își asumă public angajamentul de a aloca domeniului apărării un buget de 3,5% din PIB. Din această sumă, cel puțin 2% ar urma să fie folosit pentru achiziționarea de echipamente militare de top produse în România.

El susține reintroducerea stagiului militar obligatoriu pentru băieți, dar acesta ar rămâne opțional pentru fete. Fostul ministru al Educației vrea ca băieții să participe la pregătirea militară obligatorie timp de două luni în fiecare an, pe o perioadă de trei ani, între vârstele de 18 ani și 20 de ani, după ce devin majori. Acest stagiu ar fi remunerat. Pentru fete, participarea ar fi doar opțională.

Armata modernă este legată de tehnologie, astfel încât nu este necesar ca o persoană să fie direct pe front. Militarii pot opera drone sau alte sisteme de apărare de la mii de kilometri distanță, iar acest tip de tehnologie trebuie învățat. În plus, durata pregătirii militare poate fi discutată și ajustată, dacă este nevoie.

„Vreau ca Armata, pregătirea militară să redevină obligatorie pentru băieţi, opţională pentru fete. Obligatorie pentru băieţi, dar în ce sistem: timp de trei ani de zile, între 18, 19, 20 de ani, deci după majorat, două luni pe an plătite. Vreau ca toţi băieţii români între 18 şi 20 de ani, anual, să facă două luni de pregătire militară.

Obligatoriu pentru băieţi, opţional pentru fete. Armata ţine acum de tehnologie, nu trebuie să fii neapărat pe front că poţi fii la mii de kilometri şi poţi opera drone sau sisteme de apărare, iar această tehnologie trebuie învăţată”, a explicat oficialul român.

Despre pregătirea premilitară

Pregătirea premilitară a tinerilor este voluntară și se adresează celor care sunt apți din punct de vedere medical, având vârsta între 15 ani și momentul încorporării. Ea este organizată și desfășurată de Ministerul Apărării împreună cu Ministerul Administrației și Internelor.

Pentru a face acest lucru, ele colaborează cu Ministerul Educației, Autoritatea Națională pentru Tineret, alte autorități publice și organizații neguvernamentale.

Scopul pregătirii militare este să formeze luptători, specialiști și lideri militari capabili să-și facă bine treaba în funcțiile pe care le vor ocupa. Pregătirea militară urmărește:

  • să îi învețe pe studenți să respecte tradițiile poporului român, ale armatei și ale specializării lor;
  • să îi motiveze și să îi ajute să-și dezvolte dorința de a atinge performanțe, să îi întărească psihic și să le formeze o mentalitate de luptător;
  • să le explice legile și regulamentele militare și să îi învețe să le respecte, dar și să le cunoască drepturile și obligațiile ca militari;
  • să îi familiarizeze cu armele din dotare și să le dezvolte abilitățile necesare pentru a le folosi eficient.