Stagiu militar obligatoriu! Neprezentarea se pedepsește cu închisoare sau amendă

război, soldați, armată

Soldați / SURSA FOTO: Dreamstime

O țară NATO se pregătește deja de un conflict militar împotriva armatei Rusiei. Stagiul militar este obligatoriu, durează 90 de zile. Sute de mii de cetățeni au fost obligați să se înroleze în armata națională.

Stagiu militar obligatoriu! Neprezentarea se pedepsește cu închisoare sau amendă

Stagiu militar obligatoriu! Polonia, stat membru NATO, se pregătește deja de război împotriva Rusiei. Până la finalul lunii aprilie, în Polonia, are loc un program de instruire militară, în cadrul căruia sunt așteptați să participe în jur de 250.000 de persoane, printre care: indivizi care au fost temporar declarați inapți pentru serviciul militar în ultimii doi ani și a căror condiție medicală va fi reevaluată. Instruirea militară poate dura până la 90 de zile. Absența se sancționează cu închisoare sau amendă contravențională. Pe durata participării la exercițiile militare, rezerviștii polonezi primesc o remunerație de circa 25 de euro pe zi.

Legislația referitoare la protejarea patriei sprijină consolidarea resurselor militare suplimentare ale Poloniei, având în vedere escaladarea conflictului militar din Ucraina. Polonia își propune, acum, să aibă o forță militară activă de 250.000 de membri, 50.000 de efective în cadrul forțelor de apărare teritorială, o unitate paramilitară subordonată Ministerului Apărării și o componentă formată din rezerviști.

„Dacă Ucraina va fi învinsă, Rusia ar putea ataca Polonia. Mă aştept la orice scenariu şi le iau în serios pe cele mai rele. Aceasta este sarcina unui ministru al Apărării în situaţia în care ne regăsim astăzi. Nu spun aceste cuvinte din senin, ci după ce le-am cântărit cu atenție”, a declarat ministrul Apărării din Polonia, Władysław Kosiniak-Kamysz.

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz (SURSA FOTO: gov.pl)

Polonia vrea să joace un rol semnificativ în cadrul apărării comune a UE

Ministerul Apărării din Polonia a început deja să ia măsuri concrete pentru a se pregăti în fața amenințării viitoare, analizând inclusiv deficiențele în furnizarea armatei cu echipamente militare. Cu toate că achizițiile de armament pe scară largă sunt cruciale, echipamentul individual al fiecărui soldat trebuie abordat cu aceeași importanță, a explicat oficialul polonez. Potrivit spuselor sale, Polonia vrea să joace un rol semnificativ în cadrul apărării comune a Uniunii Europene (UE).

De pe data de 24 februarie 2022, ziua în care a izbucnit războiul din Ucraina, Polonia și-a crescut bugetul militar la 4% din PIB, ceea ce reprezintă o dublare față de angajamentul din cadrul NATO de 2%, și a semnat multiple contracte pentru achiziții ample de armament, cu accent deosebit pe colaborarea cu Statele Unite ale Americii și Coreea de Sud.