Stancu (Electrica): Tarifele din energie ar putea fi plafonate, ca la polițele RCA

Preţurile pe piaţa de energie au crescut semnificativ în ultimele luni, afectând atât distribuitorii şi furnizorii dar posibil şi alte industrii, a declarat directorul general al Electrica, Cătălin Stancu.

Eventualele măsuri pentru revenirea la normalitate ar putea lua în considerare o echilibrare a cererii cu oferta, produse de tip forward sau, în măsura în care autorităţile consideră necesar, o măsură administrativă, cum a fost cea luată în cazul RCA privind plafonarea tarifelor, a arătat șeful Electrica.

„Din punctul meu de vedere este esenţial să înţelegem ce se întâmplă şi să luăm măsuri de normalizare. Trebuie să te uiţi la un echilibru între cerere şi ofertă. Dacă acest echilibru nu mai există, să încerci să determini cauzele. Totodată ar trebui să se creeze produse forward. De ani de zile se aşteaptă aceste produse. Aceasta este marea noastră rugăminte către OPCOM, trebuie să ne uităm la produse mature de risc, cum sunt pe pieţele europene. Şi, probabil pe termen scurt, ar putea fi şi luate în calcul şi măsuri administrative pe termen scurt, până la clarificarea situaţiei din piaţa”, a spus Stancu. 

Potrivit acestuia, o astfel de măsură ar putea fi similară celei luate în cazul RCA, când preţurile au fost plafonate, însă o astfel de măsură poate fi luată doar de către ANRE şi Consiliul Concurenţei. 

„Până înţelegem ce se întâmplă, trebuie cumva să ne ferim de efectele pe termen lung. Trebuie făcută o analiză serioasă. De exemplu anul trecut a fost la RCA aceeaşi problemă. O industrie a atras atenţia că nu mai suportă costul şi autoritatea competentă a decis ca până analizează ce se întâmplă, se pune un fel de stop, ca să se poată analiza problema şi să decidă ce măsuri sunt necesare. Asta însă este o măsură pe care doar ANRE şi Consiliul Concurenţei, dacă o consideră justificată, o pot lua. Eu nu am date să spun dacă ar trebui luată sau nu”, a explicat directorul Electrica. 

El a subliniat însă că, din punctul de vedere al Electrica situaţia este serioasă şi, dacă acelaşi lucru este valabil şi în cazul altor jucători de piaţă, dar şi în alte industrii, se strâng suficiente elemente pentru o astfel de măsură. 

„Din punctul meu de vedere, pentru noi, Electrica, situaţia este extrem de serioasă. Acum, întrebarea este cât de serioasă e pentru toată lumea. Dacă toată lumea pe partea industriei spune, da, e serioasă, şi dacă şi cei din industriile care depind de costul energiei spun că e serioasă, cred că se strâng elemente…Nu ştiu să spun care ar fi preţul. Preţul corect este preţul de piaţă. Singura întrebare este dacă piaţa e funcţională sută la sută. Dacă e, ăsta e preţul”, a precizat Cătălin Stancu. 

Potrivit sursei citate, cauzele unei astfel de creşteri ale preţurilor la energie se datorează fie unei creşteri semnificative a cererii, fie faptului că nu se ofertează pe piaţă. 

„În mai-iunie, pe piaţa centralizată, pe PZU (Piaţa pentru ziua următoare n.r.) creşterile sunt de peste 50% comparativ cu anul trecut. O situaţie ca aceasta se întâmplă în mod normal din două motive. Ori ai o creştere semnificativă de cerere, dar noi nu vedem asta […] fie din cauza faptului că nu se mai ofertează în piaţă, din motive care pot ţine în primul rând de producere”, a mai spus directorul general al Electrica. 

Acesta a subliniat că aşa s-a întâmplat iarna trecută, când a fost o situaţie excepţională, când au fost afectate simultan trei surse hidro, partea de energie regenerabilă şi o centrală importantă de producţie energie pe bază de gaze naturale. 

În urmă cu două săptămâni, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, declara că instituţia pe care o conduce monitorizează situaţia de pe piaţa energiei electrice, unde există suspiciuni cu privire la cauzele care au dus la creşterea preţurilor iarna trecută, şi va deschide o investigaţie dacă vor exista suficiente indicii de încălcare a legii. 

El s-a referit la situaţia din lunile ianuarie – februarie, când preţul pe piaţa spot a bursei de energie OPCOM s-a dublat faţă de nivelul de la începutul anului. 

„Există suspiciuni cu privire la lucrurile care s-au întâmplat în iarnă şi modul în care se repercutează ele în continuare în preţul electricităţii. Este o zonă pe care o monitorizăm. Dacă vom avea suficiente indicii, vom deschide o acţiune. Momentan suntem doar în analiză, dar nu suntem surzi la plângerile dumneavoastră şi nu ignorăm semnalele pe care le primim din piaţă”, a spus el. 

Întrebat dacă există posibilitatea ca producătorii de energie să se fi înţeles între ei pentru a creşte preţul, Chiriţoiu a răspuns: „Pisica cu clopoţei nu prinde mulţi şoareci, deci niciodată nu vă vom spune pe cine suspectăm, ar fi absurd”. 

„Pe fondul unor condiţii climaterice excepţionale, preţul electricităţii a crescut la începutul anului, vedem pe piaţa pentru ziua următoare (PZU) că lucrurile s-au stabilizat, iar preţul a revenit la cel din anii anteriori, dar nu ne uităm doar la PZU. Sunt o serie de actori de pe piaţă care ne-au contactat şi vor să aibă discuţii privind evoluţia preţului. Ok, vom culege elemente din discuţiile cu ei şi, dacă vom considera că sunt elemente şi avem indicii suficiente pentru deschiderea unei investigaţii, vom deschide. Împotriva cui, nu pot să spun acum”, a adăugat el. 

La rândul său, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare, Niculae Havrileţ, a declarat că preţul energiei ar putea scădea în următoarele luni, însă aceasta în funcţie de aportul surselor de energie regenerabilă în mixul energetic naţional. „Sperăm ca pe perioada de toamnă şi iarnă sursa hidro şi cea eoliană să funcţioneze foarte bine şi să aducă un spor care ar putea să compenseze acel 10% care nu mai vine de la 1 ianuarie”, a spus Havrileţ. 

De la 1 iulie 2017, populaţia consumă 10% din energie la tarife reglementate, restul de 90% provenind din piaţa liberă. De la 1 ianuarie 2018, piaţa va fi liberalizată complet. 

AGERPRES