Astfel, statele dezvoltate din Europa, precum şi Japonia şi Statele Unite, vor suferi probabil cea mai semnificativă deteriorare a finanţelor publice în următorii 40 de ani din cauza creşterii numărul de persoane vârstnice, consideră S&P.
”În următoarele decade, creşterea semnificativă a cheltuielilor în sistemele publice de sănătate va duce la presiuni severe asupra finanţelor publice. Dacă guvernele nu-şi vor schimba sistemele de protecţie socială, probabil acestea vor deveni nesustenabile”, susține analistul Marko Mrsnik, citat de Agerpres.
Potrivit agenției de evaluare, în cazul neadoptării reformelor pentru a înfrâna creşterea cheltuielilor în sistemele publice de sănătate, în următorii trei ani ar putea începe revizuirea în scădere a ratingurilor statelor dezvoltate, iar din 2020 ar putea creşte numărul ţărilor cu rating ”junk” (nerecomandat pentru investiţii).
Cheltuielile din sistemele publice de sănătate vor înregistra probabil cele mai mari creşteri în statele dezvoltate, care deja se confruntă cu costuri ridicate cu protecţia socială şi un profil demografic care se deteriorează cu rapiditate, avertizează S&P.
De exemplu, se estimează că populaţia Japoniei va scădea cu 30% până în 2060, iar cheltuielile cu protecţia socială, care includ sistemele de pensii şi de sănătate, ar putea ajunge la aproape 108.000 miliarde de yeni (1.400 miliarde de dolari) în acest an fiscal, sau aproximativ 22% din PIB. Pentru anul fiscal 2025-2026, S&P estimează că aceste cheltuieli vor ajunge la 141.000 miliarde de yeni.
În statele emergente, în special în Asia de Sud-Est, situaţia este puţin mai bună, apreciază S&P, datorită dinamicilor demografice mai favorabile şi a creşterii economice.
Totodată, agenţia avertizează că noile tehnologii, mai scumpe, şi îmbunătăţirea tratamentelor acoperite de sistemele de sănătate ar putea reprezenta până la două treimi din proiectata creştere a cheltuielilor din sănătate, conform unui studiu al FMI citat de S&P.
Dacă legislaţia statelor dezvoltate va modifica legislaţia muncii fără a avea în vedere ţinerea sub control a cheltuielilor din sistemele publice de sănătate, rezultatele vor fi numai puţin mai severe decât în cazul menţinerii actualei legislaţii, consideră agenţia.
”Numai creşterea probabilă a cheltuielilor din sistemele publice de sănătate este atât de substanţială încât impactul acestor reforme nu va fi suficient pentru a opri tendinţa revizuirii în scădere a ratingului statelor dezvoltate”, susține S&P.
Standard & Poor’s ar putea retrograda statele din G20
31 ianuarie 2012, 12:23
Ultima modificare în 31 ianuarie 2012, 14:23
Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's a avertizat că, începând cu 2015, ar putea retrograda mai multe țări cu rating extrem de ridicat din G20 în cazul în care guvernele acestora nu vor reuşi să adopte reforme pentru a înfrâna creşterea cheltuielilor în sistemele publice de sănătate şi alte costuri legate de îmbătrânirea populaţiei, potrivit Reuters.
Etichete: agentie de rating,
g20,
reforme
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Vitan Platinum Towers, proiect cu 314 locuinţe, valoarează doar 7,16 mil. €, în caz de faliment
- Pentagonul nu poate justifica fonduri de două miliarde de dolari cheltuite în Irak
- Doru Boştină: „Avocaţii trebuie să îi caute pe clienţi, şi nu invers”
- Află cum procedează Google, Apple și Microsoft ca să plătească impozite minime în afara SUA
- Bonusurile exagerate acordate de bănci, în atenţia Comisiei Europene
- Noul Regulament BNR privind creditarea populaţiei, aplicabil de mâine
- Daimler, interesat de constructorul rus de camioane KamAZ
- TAXA AUTO a fost suspendată. Vezi când va intra din nou în vigoare!
- Din 6 februarie, o firmă va putea fi înființată în trei zile
- Lista investițiilor de stat, discutată în Guvern pe 15 februarie