"Ratingul are o perspectivă negativă, deci este cert că va urma să fie revizuit în scădere, deoarece se discută acum restructurarea datoriei", a declarat David Beers, analist al Standard & Poor’s, într-un interviu acordat postului de televiziune CNBC.

În 13 iunie, Standard & Poor’s a retrogradat ratingul Greciei cu trei trepte, de la ‘B’ la ‘CCC’, apreciind că restructurarea datoriilor ar putea echivala cu intrarea în incapacitate de plată a ţării. Grecia a devenit astfel ţara cu cel mai mic rating de credit din lume.

‘De asemenea, înainte ne-am exprimat opinia că noi apreciem că orice restructurare pe termen scurt nu reprezintă probabil sfârşitul problemelor Greciei. Ar putea fi o altă restructurare mai amplă’, a afirmat David Beers.

Întrebat când ar putea avea loc noua restructurare, analistul a răspuns: ‘Este la latitudinea politicienilor din Grecia. Dar nu ne-ar surprinde dacă o a doua restructurare va trebui luată în considerare în următorii ani’.

Şi agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a anunţat vineri că va retrograda Greci în categoria ‘restricted default’, după ce liderii europeni au anunţat un nou plan în valoare de 160 miliarde de euro destinat să salveze Grecia de la faliment.

Noul plan de salvare implică şi o contribuţie din partea creditorilor privaţi şi vine să modifice termenii iniţiali ai împrumuturilor acordate Greciei. Creditorii privaţi, în principal bănci, au diferite opţiuni: fie refinanţează Grecia cu obligaţiuni pe o durată mai mare, fie vând obligaţiunile greceşti pe care le deţin la un preţ mai mic.

La fel ca şi rivalele sale Standard &Poor’s şi Moody’s, Fitch a retrogradat, la începutul acestei luni, ratingul Greciei cu trei trepte până la ‘CCC’, la doar o treptă deasupra categoriei default (D).
SURSA: Agerpres