Acest acord, care permite Standard&Poor's să evite un proces, este însoţit de un acord amiabil separat convenit de agenţia de rating cu un fond de pensii din California, Calipers, care va primi de la S&P suma de 125 milioane de dolari din acelaşi motive ca şi autorităţile americane.
În urma acestui acord se pune capăt unei acţiuni juridice demarate de Procurorul general al SUA şi 19 state americane plus Districtul Columbia. Guvernul american susţine că, în cunoştinţă de cauză, S&P i-a indus în eroare pe investitori prin acordarea unor ratinguri de top (AAA) unor obligaţiuni ipotecare de tip junk. Aceste ratinguri s-au dovedit a fi incorecte atunci când piaţa imobiliară a intrat în colaps ceea ce a alimentat criza financiară globală.
Înţelegerea de 1,37 miliarde de dolari convenită cu Departamentul american al Justiţiei reprezintă cea mai mare sumă plătită vreodată de o firmă de rating pentru a scăpa de acuzaţiile privind supraevaluarea obligaţiunilor ipotecare înainte de criză. Spre deosebire de marile bănci de pe Wall Street, care au plătit peste 100 de miliarde de dolari pentru a pune capăt proceselor vizând practicile incorecte de dinaintea crizei, marile firme de rating au fost scutite până acum de litigii şi investigaţii în dosarul subprime. (Sursa: Agerpres)