Agenţia de evaluare financiară Standard&Poor's (S&P) a anunţat că va menţine ratingul atribuit Greciei pentru datoriile pe termen lung în valută la nivelul „selective default” (intrare selectivă în incapacitate de plată) până la finalizarea schimbului de obligaţiuni.
Fitch Ratings a devenit, la începutul acestei săptămâni, prima agenţia de evaluare financiară care a îmbunătăţit ratingul atribuit Greciei pentru datoriile pe termen lung în valută şi monedă locală până la „B minus” cu perspectivă stabilă de la „Restricted Default” (intrare restricţionată în incapacitate de plată).
Conform Reuters S&P a anunţat că va revizui în creştere ratingul Greciei, la „CCC”, numai după finalizarea restructurării datoriei ţării, programată luna viitoare, când va fi finalizat schimbul obligaţiunilor emise în conformitate cu alte legislaţii decât cea din Grecia.
„Ratingul suveran atribuit Greciei va ramâne la nivelul ‘selective default’ (intrare selectivă în incapacitate de plată) până la finalizarea schimbului de obligaţiuni care nu au fost emise în conformitate cu legislaţia elenă, care ar urma să se finalizeze până în 11 aprilie 2012”, susţine agenţia de evaluare financiară.
De asemenea, S&P a atribuit un rating „CCC” pentru noile obligaţiuni suverane elene rezultate în urma schimbului cu creditorii privaţi pentru bondurile emise conform legislaţiei din Grecia. Şi Fitch a atribuit un rating „B minus” noilor bonduri emise de guvernul grec ca urmare acordul convenit cu creditorii privaţi vizând schimbul de obligaţiuni. Agenţia subliniază că toate aceste acţiuni vin după ce autorităţile elene au confirmat că au finalizat schimbul unor obligaţiuni în valoare de 177 miliarde de euro.
Schimbul obligaţiunilor emise în conformitate cu legislaţia elenă şi deţinute de creditorii privaţi a fost încheiat luni după-amiază, marcând sfârşitul primei etape a procesului de restructurare a datoriei suverane a Greciei. Operaţiunea, cu caracter pur tehnic, a constat în înlocuirea vechilor titluri cu unele noi în sistemele informatice. Pentru obligaţiuni vechi de 100 de euro, investitorii primesc noi noi titluri elene de 31,5 euro şi obligaţiuni în valoare de 15 euro ale Fondului European de Stabilitate Financiară, cu maturitate în doi ani. Investitorii pierd astfel 53,5% din valoarea nominală a bondurilor.
Tot acest amplu proces de restructurare vizează reducerea datoriei totale a Greciei până la 120,5% din PIB în 2020 de la 160% din PIB în prezent.
Sursa: Agerpres