Potrivit unui sondaj de opinie efectuat în urmă cu mai bine de două luni de Institutul „Bálványos” din Cluj-Napoca, cu privire la preferinţele electoratului pentru anumite partide, din 2016 nu s-a produs nicio schimbare, majoritatea covârşitoare, respectiv 83% a maghiarilor din Transilvania, care au obţinut cetăţenia ungară şi care doresc să îşi exercite dreptul de vot, ar vota cu FIDESZ. Cel mai popular partid al stângii este Jobbik, care se bucură de o popularitate doar de patru la sută. Aprecierea listei comune a stângii este şi mai negativă: doar 3% dintre intervievaţi ar vota această listă, transmite Magyar Nemzet.

Sprijin consistent

Răspunsul la sprijinul uriaş de care se bucură FIDESZ este foarte simplu: În ultimii zece ani, Guvernul Ungariei a implementat un program de sprijin și de dezvoltare economică fără precedent în Transilvania, iar din acest program au beneficiat, prin construirea unor grădiniţe, părinţii cu copii mici, elevii, prin investiţiile realizate pentru dezvoltarea şcolilor, studenţii Universităţii Sapientia, care funcţionează cu sprijinul Ungariei, antreprenorii implicaţi în proiectele de dezoltare economică, bisericile care şi-au reabilitat imobilele din resurse alocate de Ungaria, şi enumerarea ar putea fi continuată.

Comunitatea maghiară din Transilvania a primit un sprijin atât de consistent încât poate crea chiar şi bazele viitorului. A primit acel sprijin din partea ţării-mamă de care nu ar fi beneficiat niciodată – conform experienţelor – din partea statului român.

Mesajele care vin din partea Guvernului ungar sunt de înţeles şi sunt importante pentru cei care sunt în minoritate. Tocmai aceasta este ceea ce nu înţelege stânga ungară şi susţine că este vorba de o acţiune de campanie, „de un gest prin care FIDESZ îşi arată maghiaritatea”, în schimb nici nu încearcă un alt fel de retorică în direcţia ardelenilor.

Petiție confuză din partea opozanților lui Orbán

Opozanţii lui Viktor Orbán din Transilvania provin dintr-un cerc extrem de îngust al alegătorilor care, în esenţă, sunt de orientare liberală. Ei sunt cei care atacă Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR), deoarece „s-a denaturat” pentru a forma o alianță cu Guvernul „dictatorial”, „anti-european” din Ungaria şi cu premierul acestuia. În opinia lor, UDMR şi preşedintele său, Hunor Kelemen, sunt „coordonaţi din Budapesta”.

Câţiva din opozanţii lui Orbán din Transilvania au lansa zilele trecute o petiţie cu un scop confuz. În luarea lor de poziţie aceştia au scris, printre altele, că disensiunile interne, cultura politică a Ungariei trece dincolo de graniţele ţării, iar „campaniile de ură din ultimii ani distrug viața noastră de zi cu zi”.

„Nu trebuie şi nu ne este frică de Bruxelles, de George Soros, de migranţi sau de minoritatea sexuală”, se arată în petiţie.

Guvernul ungar este tras la răspundere, de exemplu, pentru evoluţia relaţiilor ungaro-române, care de altfel s-au îmbunătățit, însă strângerea acestor relaţii este îngreunată tocmai de poziția reticentă a Bucureștiului, dar nici semnatarii petiţiei nu şi-au exprimat o dorinţă mai puternică în acest sens către conducerea României. Acuzaţiile şi argumentele liberalilor de stânga din Transilvania, lansate la adresa lui Orbán, coincid cu declaraţiile Uniunii Salvaţii România (USR) – care întăreşte rândurile ultraliberalilor – condusă de Dacian Cioloş, lansate frecvent împotriva Ungariei în Parlamentul European şi cu demonizarea lui Viktor Orbán.

Acum liderul USR, care în prezent se luptă cu conflicte interne și își pierde constant din popularitate, revine mereu la acuzaţia sa lansată la adresa UDMR din cauza relaţiei de parteneriat întreţinute cu Guvernul ungar. Acesta este partidul român pentru care a făcut campanie electorală deschisă înainte de alegerile din România partidul de opoziţie Momentum din Ungaria.

Sunt puţini, dar există şi în Transilvania care „ar face să fie uitate” planurile Coaliţiei Democratice (DK), condusă de Ferenc Gyurcsány, – care este cel mai mare partid care îl susţine pe candidatul comun al opoziţiei, Péter Márki-Zay – privind privarea de drepturi ale maghiarilor de dincolo de graniţele Ungariei.

Numai că candidatului stângii la funcţia de premier al Ungariei îi place să facă declarații mari: se laudă, atacă, face comparaţii. De exemplu, nu a uitat să evidenţieze pe cei care îi ajută la campania sa electroală, cum ar fi Asociaţia Mondială a Secuilor.

După toate acestea se pare că este acceptabil pentru candidatul la funcţia de premier şi cercului foarte liberal din Transivania, susţinătorul acesuia, faptul că vicepreşedintele acestei organizaţii „de prietenie” a instigat recent la Miercurea Ciuc cu un afiş pe care era scris: „Să-ți fie rușine, ai cumpărat din nou de la un evreu!”

Controversa votului

De asemenea, este dificil de explicat în mod convingător de ce privarea alegătorilor de dincolo de graniţele Ungariei de dreptul lor de participa la scrutin (propunerea lui Gyurcsány) este o soluție acceptabilă, europeană și liberală, sau diminuarea acestui drept (ideea Jobbik). Ar trebuie, poate, să i se amintească stângii din Ungaria, care vrea să pedepsească pe maghiarii din Transilvania din cauza simpatiei lor politice, faptul că privarea drepturilor deja câştigate de maghiari în prezent este la modă doar în Ucraina, nu şi în România.

O consecință directă a minciunilor partidelor de stânga lansate în legătură cu maghiarii de dincolo de graniţele Ungariei este ura care răsună din comentariile fanilor lor pe rețelele de socializare. Abia există o ştire despre maghiarii din Transilvania în legătură cu care să nu apară şi blasfemia.

Una dintre minciunile de stânga care se repetă în mod regulat este că maghiarii care trăiesc peste graniță, adică în Transilvania, Slovacia, Voivodina şi Trancarpatia pot vota mai ușor, deoarece legea le permite să voteze prin corespondenţă. De fapt, legea permite tuturor cetățenilor maghiari cu reședință permanentă în străinătate să voteze prin corespondență, chiar și celor care locuiesc în Regatul Unit sau Germania, dar nu mai au o adresă de domiciliu în Ungaria.

Ba mai mult, maghiarii de dincolo de graniţele Ungariei pot vota numai pe liste de partid, ceea ce înseamnă că au un singur vor. De altfel, votul prin corespondenţă, pe care stânga îl consideră foarte simplu și ușor, este încă neobișnuit pentru mulți din Transilvania.

Transilvania arată direcția?

Sondajul amintit mai sus, realizat de Institutul „Bálványos” s-a referit şi la acest aspect. Astfel, 57% din cei intervievaţi au declarat că cunosc procesul electoral, însă jumătate din cei chestionaţi ar aprecia dacă cineva ar ajuta la procedura electorală. O treime din intervievaţi nu au avut nicio informaţie cu privire la procesul electoral, 39% ar avea nevoie de ajutor pentru a se înregistra în vederea participării la alegeri, iar pentru 26% reprezintă o greutate chiar şi completarea formularului ataşat la votul prin corespondenţă.

În Transilvania a fost deja lansată campania privind alegerile din Ungaria, iar eficienţa campaniei ar putea avea un efect pozitiv asupra informării maghiarilor, în privinţa chestiunilor tehnice şi disponibilitatea de votare. Încrederea și simpatia majorității celor 1,2 milioane de maghiari faţă de actualul Guvern ungar nu sunt contestate nici măcar de cei care doresc să-l răstoarne pe Viktor Orbán. În rândul maghiarilor din Transilvania, mai mult de două treimi sunt mândrii de realizările obţinute în ultimii zece, în Ungaria. Cu două luni înainte de alegeri, Transilvania arată direcţia.