Stânga ungară nu renunță la făurirea unei noi republici ungare, a declarat marți vicepreședntele socialist al Legislativului de la Budapesta.
El a anunțat, totodată, că socialiștii nu vor permite și vor protesta împotriva intenției guvernului de a relativiza rolul premierului martir, Imre Nagy.
Ceremonie în fostul birou al lui Imre Nagy
István Hiller a afirmat la comemorarea executării, în 1958, și a reînhumării rămășițelor pământești ale fostului premier, că stânga ungară este moștenitoarea spirituală a revoluției ungare din 1956, a lui Imre Nagy și a politicii sale, și că apără libertatea într-o altă epocă și printr-o altă metodă, anunță MTI.
Stânga ungară nu renunță la făurirea unei noi republici ungare, unde toată lumea va izbuti în funcție de hărnicia și capacitatea sa, unde merită să trăiești, unde merită să te întorci, a subliniat politicianul de opoziție împreună cu membrii grupului Partidului Socialist Ungar (MSZP) în Parlamanentul de la Budapesta, în cadrul ceremoniei de comemorare care a avut loc în fostul birou al lui Imre Nagy.
La această manifestare de comemorare, transmisă pe pagina de Facebook a MSZP, István Hiller a spus că socialiștii doresc o țară în care nu trebuie să moară nimeni ca martir, nici omul simplu și nici premierul.
”Guvernul vrea să scrie istoria”
Memoria fostului premier nu a fost păstrată în așa fel încât să fie demnă de personalitatea lui Imre Nagy, a mai afirmat Hiller, care a adăugat: Guvernul vrea să scrie istoria, politica s-a rătăcit din nou pe un teren în care nu are ce să caute, cu toate că ar avea atâtea treburi de făcut: îmbunătățirea vieții oamenilor, a acționa în interesul țării și a națiunii și de a îngriji comunitatea.
Vicepreședintele socialist al Legislativului a mai subliniat: MSZP păstrează memoria lui Imre Nagy, care a murit ca un martir în calitate de premier al țării, conducător politic al revoluției, și va protesta împotriva relativizării rolului acestuia.
Merită să fie tratați cu respect toți cei care au participat la revoluția și lupta pentru libertate din 1956, dar nu înseamnă că oricine poate pune la îndoială rolul conducătorului politic Imre Nagy.