Stăpânii de câini au interzis. Legea se aplică în toată România. Amendă de 12.000 de lei

caine

SURSA FOTO: Dreamstime

Autoritățile iau măsuri stricte împotriva actelor de cruzime față de animale, cum este și cazul unui proprietar de câini din Caraș-Severin. Bărbatul a fost amendat și reținut pentru 24 de ore.

Tot mai multe sancțiuni aplicate persoanelor care maltratează câini

Numărul sancțiunilor aplicate persoanelor care maltratează câini a crescut recent, în mare parte datorită sesizărilor tot mai frecvente primite de la populație, adesea însoțite de filmări.

Un bărbat din Caraș-Severin a fost acum reținut de poliție după ce a fost surprins încercând să spânzure un cățel de gardul curții sale. Incidentul a atras o amendă considerabilă pentru proprietar, iar autoritățile continuă cercetările în acest caz sub acuzația de schingiuirea animalelor.

Polițiștii, însoțiți de echipa Biroului pentru Protecția Animalelor, au ajuns la fața locului în urma unei sesizări, confirmând că bărbatul de 49 de ani din Bozovici încerca să spânzure un cățel de aproximativ 4 luni, folosind o sârmă. Bărbatul nu deținea documente legale pentru animal și nu îl vaccinase, motiv pentru care a fost amendat cu 12.000 de lei.

Bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore

Polițiștii au emis o ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele bărbatului, acesta fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin. Cățelul a fost încredințat unei asociații pentru protecția animalelor și se află acum în afara oricărui pericol.

Cercetările sunt în desfășurare, sub coordonarea procurorului de caz, pentru infracțiunea de schingiuirea animalelor. Conform legii nr. 205/2004 privind protecția animalelor, astfel de acte de cruzime sunt interzise și sancționate sever.

SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Ce spune Legea nr. 205/2004 privind protecția animalelor

Legea nr. 205/2004 interzice explicit orice formă de cruzime față de animale, inclusiv rănirea și uciderea intenționată. Articolul 6 al legii prevede interdicția provocării de suferință animalelor prin violență, abuz sau neglijență.

Persoanele care comit astfel de fapte sunt vinovate de infracțiuni și pot fi pedepsite conform Codului Penal.

Actele de cruzime sunt definite ca acțiuni intenționate care cauzează durere, suferință sau moarte animalelor, fără justificare. Conform Codului Penal român, aceste fapte sunt sancționabile cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu muncă în folosul comunității, în funcție de gravitatea și circumstanțele faptei.