Controalele de rutină, vaccinările și consultațiile dentare regulate sunt doar câteva dintre responsabilitățile pe care le aveți ca stăpân al unui câine. La această listă se adaugă o altă decizie pe care probabil va trebui să o iei la un moment dat: dacă să-l sterilizezi sau nu.
Este indicat să discutați cu medicul veterinar despre beneficiile sterilizării și ceea ce este implicat în acest proces, astfel încât să puteți lua decizia corectă. Cel mai bine este să fii înarmat cu toate informațiile necesare despre modul în care sterilizarea poate afecta câinele, scrie DailyPaws.
Ce este sterilizarea?
Castrarea sau sterilizarea este o intervenție chirurgicală care îndepărtează testiculele câinelui, astfel încât acesta să nu poată face pui. Deși este o procedură medicală, sterilizarea este relativ simplă.
Este mai puțin complicată decât sterilizarea unei femele – și poate oferi multe beneficii, dincolo de controlul populației de animale de companie.
Care sunt beneficiile sterilizării la câine
Acest procedeu medical are mari beneficii. Mulți medici veterinari vă vor încuraja să apelați la ea pentru animalul de companie.
Cel mai vizibil beneficiu al sterilizării câinelui este efectul pe care îl poate avea asupra comportamentului său.
„Câinii tind să aibă mult mai multe comportamente negative asociate cu testosteronul, decât femelele. Dacă îl aveți ca animal de companie pentru familie, nu există niciun motiv pentru a nu-l steriliza”, susține medicul Francis Bornes.
După sterilizare, nivelul de testosteron al unui câine mascul scade; după operație, câinii devin mai calmi și nu mai vor să se lupte cu alți câini.
Există și beneficii pentru sănătatea fizică. Nellie Goetz spune că sterilizarea poate preveni multe boli tratabile, inclusiv cancerul de sân, prostatita și piometrul (infecție uterină). De asemenea, reduce riscul de hiperplazie benignă de prostată (prostată mărită care vine odată cu vârsta) și elimină riscul de cancer testicular, care este al doilea cel mai frecvent cancer care afectează câinii necastrați.
În general, câinii sterilizați trăiesc mai mult, o veste bună pentru stăpânii lor.
„Cercetările au arătat, de asemenea, că cei care au fost sterilizați sunt mai puțin susceptibili de a face boli infecțioase, cum ar fi parvo și ciurpa, și sunt mai puțin susceptibili de a deveni victime ale unor traume, deoarece umblă mai puțin odată ce sunt sterilizați”, spune Goetz.
Evident, odată ce câinele este sterilizat, nu va putea avea „moștenitori”. Suprapopularea animalelor de companie este o problemă uriașă, aproximativ 6,3 milioane de câini ajungând anual în adăposturi pentru animale.
Care sunt riscurile sterilizării?
Deși este o procedură chirurgicală, există întotdeauna un risc de complicații. Medicii veterinari sunt familiarizați cu procesul și riscul general de complicațiile cauzate de anestezie, despre care spun, totuși, că este unul redus.
La câinii mai în vârstă și cei cu sănătate precară operația de sterilizare poate fi mai delicată, dar se poate face. Discutați cu medicul veterinar pentru a cântări beneficiile și riscurile.
Există și alte efecte secundare ale sterilizării, care nu pot fi eliminate. Acestea sunt:
Castrarea va încetini metabolismul câinelui și, probabil, va avea o energie mai scăzută.
La câinii din rase mari, există riscul ca sterilizarea făcută înainte de finalizarea creșterii osoase să ducă la leziuni la genunchi, mai târziu.
Când ar trebui sterilizat un câine
Veterinarii recomandă să fie sterilizați când au aproximativ 5 sau 6 luni și probabil mult mai târziu la câinii de rase mari și gigantice.
Procedura poate fi efectuată oricând după vârsta de 8 săptămâni, iar majoritatea animalelor care sunt adoptate dintr-un adăpost pentru animale sunt deja sterilizate înainte de a părăsi unitatea.
Există multe variabile de luat în considerare, inclusiv dimensiunea, rasa și dacă locuiește într-o casă cu (sau chiar lângă) câini femele. Vârsta este un factor important doar la câinii din rase foarte mari, cum ar fi cei din rasa Saint Bernard.