Fratii Micula au cumparat, prin diferite firme, la licitatiile organizate de Ministerul Turismului, 12 hoteluri si trei vile, majoritatea situate in Neptun. Valoarea totala a achizitiei se ridica la peste 400 miliarde lei. Hotelurile care au intrat in portofoliul companiei European Drinks sunt: Slatina, Banat, Craiova, Prahova, Terra, Romanta, Clabucet, Balea si Caraiman din Neptun-Olimp si, mai nou, Patria, Unirea si National din Mamaia. Vilele Mesteacanul, Plopul si Pinul din Neptun apartin to
Fratii Micula au cumparat, prin diferite firme, la licitatiile organizate de Ministerul Turismului, 12 hoteluri si trei vile, majoritatea situate in Neptun. Valoarea totala a achizitiei se ridica la peste 400 miliarde lei. Hotelurile care au intrat in portofoliul companiei European Drinks sunt: Slatina, Banat, Craiova, Prahova, Terra, Romanta, Clabucet, Balea si Caraiman din Neptun-Olimp si, mai nou, Patria, Unirea si National din Mamaia. Vilele Mesteacanul, Plopul si Pinul din Neptun apartin tot holdingului European Drinks. In total, fratii Micula detin aproape 3.000 de camere, respectiv peste 5.600 de locuri de cazare.
Mohammad Murad a intrat in industria hoteliera de pe litoral in 1998, cand a achizitionat trei hoteluri din statiunea Mamaia: Perla, Majestic si Select. Ulterior a inceput constructia complexului Coral Beach, situat intre Mamaia si Navodari, dat in folosinta in prima jumatate a anului trecut. In vara anului 2002 a cumparat hotelul Transilvania din Olimp si complexul Cozia din Jupiter. In total, Mohammad Murad detine pe litoral sase active importante (2.700 locuri de cazare), a caror valoare se apropie, in prezent, de 30 milioane de dolari. „Ultimele doua achizitii – Transilvania si Cozia – necesita investitii de doua milioane de dolari fiecare, pentru a fi clasificate la trei stele”, ne-a declarat Mohammad Murad.
Daca primii oameni de afaceri din acest top sunt nume consacrate, cei de pe locul al treilea – verii Dusu – sunt cunoscuti doar pe plan local. Au inceput afacerile in turism inca din 1996, prin achizitia hotelului Condor din Mamaia. Anul trecut au achizitionat, prin licitatie, si pachetul de 60% din actiunile detinute de stat la societatea Sulina Estival SA din Neptun, ce cuprinde hotelurile Dobrogea, Sulina, Delta si Traian, la un pret de 50,4 miliarde de lei. In primavara acestui an, au cumparat si restul de actiuni detinute de SIF Transilvania la aceasta societate, la o valoare de peste 18 miliarde lei. In total, hotelurile ce apartin verilor Ion si Niculae Dusu au 520 de locuri de cazare. Investitiile in modernizarea celor patru hoteluri de la Neptun, lucrare ce va demara in aceasta toamna, vor depasi doua milioane de dolari. Niculae Dusu considera ca investitiile in turism sunt un plasament sigur. Profitul net incasat in ultimul an din exploatarea hotelului Condor se ridica la 100.000 de dolari, dupa cum sustine omul de afaceri.
Topul celor mai importanti proprietari de hoteluri a fost realizat in functie de numarul de active achizitionate. Nu s-au luat in calcul activele detinute de SIF Transilvania, care de altfel este in prezent cel mai mare proprietar de active de pe litoral, fiind actionar principal la peste 50 de hoteluri, care insumeaza peste 25.000 de locuri de cazare.
Finalizarea privatizarii in turismul de pe litoralul romanesc a dat startul concurentei intre proprietarii de hoteluri. In ultimul an, au fost investite in statiunile de pe malul Marii Negre 45-50 de milioane de dolari, adica o treime din totalul investitiilor efectuate in hotelurile din toata tara. La capitolul celor mai mari investitii, pe primul loc nu se mai plaseaza fratii Micula, ci George Copos, care prin grupul de firme Ana a cumparat complexul Europa si hotelul Astoria din Eforie Nord. Totalul investitiilor realizate in cele doua locatii se ridica la 24,5 milioane euro, aproape jumatate din suma investita pe litoral.