Așadar, Alexandru Rafila a informat joi, 1 februarie, că au fost înregistrate creşteri consecutive ale numărului de infecţii respiratorii în ultimele trei săptămâni. Din acest motiv, spune el, a luat decizia „acestei stări de alertă epidemiologică”.
Alexandru Rafila a prezentat evoluţia infecţiilor respiratorii
De asemenea, ministrul Sănătății a oferit date despre evoluţia infecţiilor respiratorii în perioada 22-28 ianuarie.
„Este vorba despre o a treia săptămână de creştere consecutivă, peste nivelul mediu, înregistrat în ultimii cinci ani. Se numeşte săptămână epidemică”, a declarat Rafila într-o conferinţă de presă.
Acesta a subliniat că situaţia este similară celei înregistrate anul trecut.
„Nu este nimic diferit de faţă de situaţia de anul trecut. Am luat decizia acestei stări de alertă epidemiologică, după ce se înregistrează trei săptămâni de depăşire a pragului epidemic”, a mai spus ministrul.
Nu se impun restricţii
Totuși, acesta a venit și cu asigurări pentru români. Mai precis, ministrul a explicat că nu se instituie niciun fel de restricţii.
„Nu se instituie niciun fel de restricţii pentru populaţie (…) Are legătură cu pregătirea sistemului de sănătate pentru un număr mai mare de infecţii respiratorii”, a completat ministrul.
Rafila a explicat că situaţia va ţine până către finalul lunii februarie.
În săptămâna 22-28 ianuarie au fost raportate 133.057 de cazuri de infecţii respiratorii
Amintim că în săptămâna 22-28 ianuarie au fost raportate 133.057 de cazuri de infecţii respiratorii, precum gripă clinică, IACRS şi pneumonii. Datele au fost publicate în raportul publicat de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP.
Au fost înregistrate cu 35.8% mai multe cazuri comparativ cu aceeaşi săptămână a sezonului precedent (98.011) şi cu 7.7% mai multe cazuri comparativ cu săptămâna anterioară (123.464).
Variaţia în plus faţă de media calculată de 104.971 a cazurilor din ultimelor sezoane (2016-2023, fără sezoanele pandemice) a fost de 26.8%.
Totodată, au fost 9.151 de cazuri de gripă clinică la nivel naţional. Comparativ, au fost înregistrate 3.405 cazuri în aceeaşi săptămână a sezonului precedent.
Cazurile de gripă clinică au fost raportate la nivelul întregii ţări. Cele mai multe au fost în municipiul Bucureşti (1301) şi în judeţele Cluj (1032), Prahova (582), Constanţa (476), Iaşi (456) şi Buzău (429).
S-au raportat și 43 de cazuri de Infecţii Respiratorii Acute Severe (SARI), cu 4 mai puţine faţă de săptămâna precedentă şi cu 18 mai puţine faţă de aceeaşi perioadă a sezonului precedent, 320 de cazuri de gripă confirmată de laborator (72 cu virus gripal AH1, 56 cu virus gripal AH3, 188 cu virus A nesubtipat şi 4 cu virus B).