Ucraina a primit o lovitură masivă. Hidrocentrala Dnipro din Zaporijia, cea mai mare centrală hidroelectrică a țării, se află în stare critică. Forțele ruse au atacat-o în noaptea de 1 iunie.
Cea mai mare centrală hidroelectrică din Ucraina este în stare critică. Guvernatorul regiunii Zaporijia, Ivan Fedorov, spune că aceasta a fost atacată de forțele ruse în noaptea de 1 iunie.
Centrala din Ucraina a oprit producția de energie electrică
De asemenea, Ivan Fedorov a informat că centrala electrică, cunoscută sub numele de Barajul Dnipro, a oprit producția de energie electrică.
„În prezent, Hidrocentrala Dnipro este în stare critică. Nu mai vorbim despre generarea de energie electrică”, a spus Fedorov, conform informațiilor publicate de Kyiv Independent.
Traficul peste barajul Dnipro a fost blocat în urma atacului rusesc. În acest context, a fost recomandată circulația pe o rută ocolitoare, pe două poduri, potrivit explicațiilor oferite de guvernator. Trebuie menționat că oficialul nu a dat detalii despre pagubele produse.
NEXTA a distribuit pe X un videoclip din timpul atacului.
Potrivit sursei menționate, totul s-a întâmplat un urma unui atac la scară largă, cu drone și rachete.
Rusia a lansat un atac la scară largă cu drone și rachete
Rusia a lansat un atac la scară largă cu drone și rachete asupra Ucrainei în noaptea de 1 iunie. Astfel, a distrus infrastructura energetică din diferite regiuni din țară, potrivit sursei menționate.
Cel puțin 20 de persoane, inclusiv copii, au fost rănite în urma atacurilor.
Amintim că hidroelectrica Dnipro a fost lovită anterior cu opt rachete rusești, pe 22 martie. S-a întâmplat în timpul unuia dintre cele mai mari atacuri asupra infrastructurii energetice a țării , care ar fi dus la pierderea a o treime din capacitatea sa.
Potrivit lui Ihor Syrota, șeful companiei energetice de stat ucrainene Ukrhydroenergo, centrala a suferit atunci daune critice la una dintre stațiile sale.
Țara a pierdut 70% din capacitatea de producție disponibilă
Din martie 2024, Ucraina a suportat cinci lovituri devastatoare ale Rusiei asupra infrastructurii sale energetice.
În consecință, țara a pierdut 70% din capacitatea de producție disponibilă.