Inundații fără precedent în Budapesta

În aceste zile, Budapesta se confruntă cu una dintre cele mai grave inundații din ultimii ani. Străzile și zonele de promenadă sunt complet inundate, iar insula Margaret de pe fluviu a fost închisă pentru public. Mii de oameni, inclusiv militari și deținuți, au fost mobilizați pentru a ține sub control creșterea alarmantă a apelor Dunării.

Intrarea în impunătoarea clădire a Parlamentului ungar este complet inundată, în timp ce circulația vapoarelor a fost oprită deoarece nivelul crescut al apei nu mai permite trecerea acestora pe sub poduri. Apa Dunării măsoară aproape 8 metri, iar estimările arată că sâmbătă după-amiază ar putea atinge un vârf de 9 metri.

O luptă neîncetată cu apele

Pe străzile inundate, militari, pompieri, polițiști, voluntari și angajați ai Departamentului pentru Dezastre, dar și deținuți, încearcă să diminueze efectele devastatoare ale viiturii. Una dintre metodele utilizate pentru a combate inundațiile este folosirea tuburilor mari umplute cu apă prin pompe de presiune, o soluție ingenioasă menită să creeze un baraj natural.

Daniel Mukics, purtătorul de cuvânt al Direcției Naționale de Management al Dezastrelor, a declarat că autoritățile sunt pregătite și că „Departamentul de Transport Public al Budapestei a închis câteva linii de tramvai și de autobuz din cauza inundațiilor”. Măsuri similare au fost luate și în cazul altor rute de transport, pentru a asigura siguranța cetățenilor.

Turiștii care vizitează Budapesta în această perioadă, deși nu pot accesa multe dintre atracțiile principale, fotografiază peisajele neobișnuite. Eddi, un turist american, a declarat:

„Am încercat să vizitez Palatul Parlamentului, dar apa este foarte mare. Este destul de interesant, sunt efectele schimbărilor climatice”.

Localnicii, însă, sunt optimiști și speră că viitura va trece fără pagube importante. Un localnic a menționat:

„Am auzit că ultimele inundații, din 2013, au fost mai mari. Cred că apa va mai crește câțiva centimetri, dar orașul este bine pregătit”.

Budapesta Parlament 2024
Budapesta Parlament 2024

Insula Margaret, inundată și închisă publicului

Insula Margaret, situată în centrul capitalei, este o zonă populară pentru agrement și relaxare, însă a fost complet închisă din cauza apelor. Suprafața de aproape un kilometru pătrat a insulei este acum inaccesibilă, iar autoritățile continuă să monitorizeze situația.

Mai în amonte, în zona cunoscută sub numele de Cotul Dunării, casele și restaurantele de lângă malurile fluviului au fost inundate. Peste 16.000 de oameni, inclusiv soldați și voluntari, sunt mobilizați pentru a ține piept creșterii apelor.

Cele mai afectate localități se află la aproximativ o oră și jumătate distanță de Budapesta, iar aici au fost montate diguri și tuburi umplute cu apă pentru a bloca curenții puternici ai Dunării.

Viitura vine și în România

Autoritățile române monitorizează cu atenție întregul sector al Dunării care traversează țara noastră, în așteptarea unei viituri care va duce la creșterea nivelului apei până la sfârșitul lunii septembrie.

Această situație pune presiune pe autorități și instituțiile responsabile pentru a preveni eventualele probleme cauzate de creșterea debitelor.

Potrivit specialiștilor, în perioada 28-29 septembrie, debitul Dunării va fi mai mult decât dublu față de normalul acestei perioade. Cu toate acestea, specialiștii nu se așteaptă la probleme deosebite. Asta cu excepția cazului în care viitura va persista pentru o perioadă mai lungă.

Mircea Fechet a declarat că autoritățile sunt pregătite pentru această situație. El spune că, momentan, nu există motive de îngrijorare:

„Așteptăm un vârf în data de 28 sau 29 septembrie, în funcție de condițiile meteorologice și hidrologice. Monitorizăm cu atenție ce se întâmplă la Budapesta. La acest moment, nu ar trebui să existe motive de îngrijorare. Fiecare dig de pe Dunăre va fi reverificat, după cum am cerut, pentru a nu avea surprize. Suntem pregătiți pentru scenariile pe care le așteptăm.”