Budapesta este în stare de alertă din cauza inundațiilor

Budapesta se află în stare de alertă din cauza celor mai grave inundații din ultima decadă. Dunărea a inundat cheiurile Capitalei și a avansat până la clădirea Parlamentului. Viitura maximă este așteptată să atingă orașul sâmbătă noaptea.

Joi, liderii din patru țări central-europene, afectate de inundații cauzate de furtuna Boris, se întâlnesc în Polonia cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a discuta despre asistența necesară.

În Budapesta, Dunărea a inundat cheiurile orașului și a avansat până la clădirea istorică a Parlamentului.

De o săptămână, Budapesta se pregătește pentru posibile inundații devastatoare, care testează intens sistemul de apărare al orașului.

„Iată, drumuri de pe mal sunt deja inundate și apele Dunării vor crește chiar și mai mult în zilele următoare”, a declarat un localnic.

10.000 de angajați ai protecției civile și soldați, alături de 15.000 de voluntari, sunt mobilizați.

Viktor Orbán, premierul Ungariei, a declarat că liniile de apărare au fost pregătite pentru un nivel al apei de 9 metri, depășind recordul anterior. El a afirmat că sistemul de apărare anti-inundații al Budapestei este acum bine asigurat și că se concentrează pe protejarea celor mai vulnerabile zone ale orașului.

„Liniile de protecție au fost pregătite pentru un nivel al apei crescut la 9 metri. Acest nivel este mai ridicat decât recordul precedent. Credem că am asigurat sistemul de apărare anti-inundații al Budapestei.

Apărăm cele mai vulnerabile puncte ale orașului. Dacă nu intervine un eveniment sau un accident neașteptat, putem menține apele sub control. Conform estimărilor, vârful va fi atins sâmbătă, iar viitura va trece de teritoriul țării la mijlocul săptămânii viitoare”, a declarat Viktor Orban.

Ungaria, inundatii
SURSĂ FOTO: Blikk

Autoritățile române monitorizează atent debitul Dunării

La Porțile de Fier, joi, debitul era de 4.200 metri cubi pe secundă, cu aproape 1.000 de metri cubi mai mult decât în zilele anterioare, dar aproape de media anuală a lunii septembrie. Vârful inundației în România este așteptat la sfârșitul săptămânii viitoare.

În același timp, inundațiile continuă să afecteze Europa. Polonia a mobilizat 14.000 de soldați pentru a ajuta în zonele afectate. În sud-vestul țării, în Jaagan, soldații se ocupă de distribuirea sacilor de nisip, fără a pierde timp.

„Ce se întâmplă aici este o activitate esențială pentru prevenirea inundațiilor. Sacii cu nisip și pietriș sunt aruncați direct în apă, în speranța că astfel va fi încetinit curentul și va fi redusă presiunea asupra malurilor, deja consolidate. Astfel ar putea fi evitată revărsarea râului și inundarea străzilor orașului”, a transmis Siobhan Robbins, corespondent Sky News.

Pentru mulți localnici, intervenția armatei a sosit prea târziu. Numeroase case, uzina electrică a orașului, parcul central și multe locuri de joacă au fost inundate.

Reporter: „Care este riscul pentru acest oraș?

Responsabil apărare civilă: „Următoarele 24 de ore vor fi critice aici. Dacă nu se revarsă, după acest vârf, apele râului vor începe să scadă treptat.”

Localnic: „N-am mai trecut niciodată prin așa ceva. Sunt șocată, dar sper că până la urmă vom scăpa.”

Nivelul râului Oder crește constant, crescând riscul de revărsare în Wrocław, un oraș mare cu 640.000 de locuitori, care a suferit inundații grave în 1997.

Imagini recente din satelit dezvăluie amploarea inundațiilor în orașe din Polonia și Republica Cehă. Ploile abundente au transformat un râu într-un torent furios în regiunea Albacete, estul Spaniei.

În Italia, râul Senio a ieșit din matcă lângă Ravenna, inundând centrul orașului. În întreaga regiune Emilia-Romagna, peste 1.000 de persoane au fost evacuate din cauza ploilor continue care au umflat râurile.