Premierul polonez, Mateusz Morawiecki și preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, s-au întâlnit joi, în zona Suwalki, în apropierea frontierei cu Belarus. Cu această ocazie, șeful Executivului de la Varșovia a declarat că autorităţile poloneze au contracarat o serie de „atacuri hibride” în ultimii ani.
Complotul rusesc împotriva NATO
Morawiecki a atras atenţia că Grupul paramilitar rus Wagner, trimis în Belarus după informaţiile privind un complot în Rusia, ar putea comite „acte de sabotaj”.
„Rusia şi Belarus intensifică provocările şi comploturile în scopul destabilizării flancului estic al NATO. Frontierele noastre s-au confruntat cu o serie de atacuri hibride în ultimii ani”, a afirmat Morawiecki, citat de agenţia PAP şi de site-ul Politico.eu, evocând măsurile aplicate de autorităţile poloneze pentru contracararea pandemiei, a crizei energiei şi în contextul riscurilor generate de invazia rusă în Ucraina.
„Astăzi, încercăm să reconfigurăm prezenţa de-a lungul frontierelor, prin suplimentarea forţelor militare”, a subliniat premierul Poloniei.
Polonia a suplimentat forțele la granița cu Belarus
În ultimele săptămâni, guvernul de la Varşovia a suplimentat prezenţa forţelor de securitate la frontiera cu Belarus, de teama acţiunilor Grupului Wagner, care a transferat între 3.000 şi 10.000 de membri în această ţară şi efectuează antrenamente cu trupele belaruse.
Miercuri, Polonia a transmis o notă de protest Belarusului faţă de presupusa incursiune a două elicoptere belaruse în spaţiul aerian polonez. Administraţia de la Minsk a negat acuzaţiile.
Incidentul reclamat de Polonia la sud de decalajul Suwalki, o linie de 100 de kilometri care este semnificativă din punct de vedere strategic pentru NATO, UE, Rusia și Belarus, a fost adus de Varșovia în atenția NATO, potrivit CNN.
Regiunea de frontieră leagă enclava rusă Kaliningrad de Belarus și este singura legătură terestră între statele baltice și restul UE.
Premierul polonez Mateusz Morawiecki declarase, săptămâna trecută, că mercenarii Wagner se îndreaptă spre coridorul Suwalki prin Grodno, un oraș din vestul Belarusului, și că situația care „devine și mai periculoasă”, pe măsură ce forțele aliate ale Rusiei încearcă să își sporească prezența în apropierea graniței NATO.
„Dacă Rusia ar desfășura trupe în coridorul Suwalki, probabil că ar declanșa o reacție militară imediată din partea altor țări NATO, care ar vedea-o ca pe un atac direct asupra statelor sale membre din regiune.
O astfel de mișcare ar semnala faptul că Rusia este pregătită să își intensifice confruntarea cu NATO până la un război la scară largă și ar risca o escaladare nucleară de ambele părți”, a explicat Barbara Yoxon, profesor de politică internațională la Universitatea Lancaster, citată de CNN.