Tensiuni uriașe în Europa! Armatele au fost puse în alertă maximă. Deja s-au strâns la graniță
O ceartă legată de plăcuțele de înmatriculare pare un motiv puțin probabil pentru a pune trupele în stare de alertă și pentru a intra în conflict cu partenerii internaționali, însă Serbia și Kosovo fac în prezent exact acest lucru.
Insistența Kosovo ca locuitorii de etnie sârbă să renunțe la plăcuțele de înmatriculare emise de Serbia tensionează relațiile cu principalii săi susținători internaționali, UE și Statele Unite.
Trupele de menținere a păcii ale NATO, Kfor, își sporesc patrulele în caz de incidente. Și ministrul sârb al Apărării a declarat că trupele sale sunt pregătite „să protejeze toți cetățenii Serbiei, inclusiv sârbii din Kosovo”.
Videos of Serbian Military and Gendarmery have been seen heading towards the Border with Kosovo as tensions between the two countries Threaten to Boil Over, this comes after Serbia Military Forces were placed on a Heightened State of Alert earlier today. pic.twitter.com/xW1bFaEBoC
— OSINTdefender (@sentdefender) November 1, 2022
Poliția kosovară a început deja distribuirea primelor avertismente
La scurt timp după miezul nopții de marți, poliția kosovară a început să distribuie primele mustrări scrise, deoarece termenul limită pentru schimbarea plăcuțelor de înmatriculare a expirat. Primul destinatar a fost o femeie care a sosit din Serbia prin punctul de control de la Jarinje, în nordul Kosovo.
Înștiințarea poliției o avertiza că trebuie să scoată plăcuța de înmatriculare emisă de Serbia de pe mașina sa până la 21 noiembrie, în caz contrar riscă o amendă, însă șoferița a refuzat, spunând că va aștepta să primească vești de la guvernul Serbiei înainte de a face orice modificare.
Se pare că sunt puține șanse ca Belgradul să își schimbe poziția. Aceasta afirmă că sârbii din Kosovo au tot dreptul de a utiliza plăcuțe de înmatriculare emise de Serbia, reflectând astfel nerecunoașterea de către Serbia a declarației unilaterale de independență a Kosovo din 2008.
Pristina, singura vinovată
Petar Petkovic – șeful biroului guvernamental pentru Kosovo – a răsfoit teancurile de documente stivuite pe biroul său din Palatul Serbiei. El a evidențiat clauzele care, a insistat el, sunt dovada că autoritățile din capitala Kosovo, Pristina, au renunțat la acordurile încheiate în cadrul unui dialog mediat de UE.
„Pristina este singura vinovată aici”, a declarat el pentru BBC. „Nu numai că acesta este un act de încălcare a acordurilor încheiate în cadrul dialogului, dar acum avem Pristina care anunță folosirea violenței pentru a pune în aplicare această decizie nerezonabilă.”
Acuzația de „violență” se referă la rapoartele conform cărora poliția din Kosovo ar confisca vehiculele cu numere de înmatriculare sârbești. De fapt, planul actual este puțin mai puțin dramatic.
Poliția va începe să dea amenzi de 150 de euro
După o perioadă inițială de trei săptămâni în care vor fi emise avertismente scrise, poliția va începe să dea amenzi de 150 de euro (129 de lire sterline). Următoarea etapă implică confiscarea plăcuțelor de înmatriculare – Pristina insistând ca reînmatriculările să fie finalizate până în aprilie anul viitor.
Viceprim-ministrul kosovar, Besnik Beslimi, trebuia să explice toate acestea la Conferința de securitate de la Belgrad, care a avut loc vinerea trecută, dar poliția sârbă l-a întors din drum, aparent pentru propria siguranță, înainte de a ajunge la eveniment.
În cele din urmă, acesta a apărut prin intermediul unei legături video – și nu a regretat faptul că Kosovo a ignorat rugămințile UE și SUA de a amâna represiunea. Pristina a cerut pur și simplu ca legile sale să fie respectate, a declarat el pentru BBC.
„În trecut, UE a avut tendința de a rezolva problemele prin amânarea lor”, a spus el. „Simpla amânare nu face decât să mărească problema – și înseamnă doar că transferăm problema către următorul birocrat din UE. Nu credem că acesta este cel mai bun medicament pentru a face față problemelor pe termen lung.”
Diplomații nu s-au deranjat să-și ascundă consternarea. UE a declarat că este „dezamăgitor” faptul că sfatul său de a amâna represiunea cu 10 luni „nu a fost respectat”.