Țările din Europa se confruntă cu prețuri spectaculoase la gaz și energie, în mare parte din cauza unei creșterii cererii pe fondul redresării economice în urma pandemiei. Situația este și mai gravă în Kosovo, unde producția internă scăzută, din cauza defecțiunilor tehnice și a vremii reci, elimină o parte din producție și forțează țara să importe mult mai multă energie decât în mod normal.
Parlamentul de la Pristina a declarat miercuri starea de urgenţă energetică în contextul crizei prin care trece Kosovo din cauza penuriei de electricitate şi a situaţiei precare a sistemului său de producţie şi distribuţie ale energiei electrice, relatează Reuters.
Prin această decizie guvernul premierului Albin Kurti este autorizat să restricţioneze furnizarea electricităţii şi să impună anumite obligaţii companiilor energetice. Măsurile concrete vor fi stabilite de o comisie tehnică. Starea de urgenţă va avea o durată iniţială de 60 de zile, cu posibilitatea prelungirii încă 30 de zile.
Prețurile de import au crescut enorm
Premierul a declarat că prețurile de import au crescut până la 515 de euro pe MWh, de la 70 de euro în aceeași perioadă a anului trecut. Pentru cetățenii kosovari, prețul este de 6 cenți per kWh, cel mai ieftin din Europa, deoarece tarifele casnice sunt puternic subvenționate.
„În această situație ne confruntăm cu două soluții; tăieri de curent sau creșteri de prețuri”, a declarat Kurti, al cărui guvern a alocat 40 de milioane de euro în plus pentru importurile de energie electrică.
Kosovo își produce cea mai mare parte a energiei din două centrale electrice vechi pe cărbune din afara Pristinei și importă în mod normal 10-15% din energie, dar această cifră a crescut la 40% în timpul crizei actuale.
„În consecință, Kosovo importă energie care nu a fost programată pe piețe”, a declarat Rețeaua Europeană a Operatorilor de Sisteme de Transport (ENTSO-E), care reprezintă operatorii de transport de energie electrică din Europa, adăugând că cererea în exces a Kosovo ar putea amenință aprovizionarea în întreaga Europă.
Criza s-ar putea prelungi până în aprilie
Sistări ale furnizării energiei electrice timp de mai multe ore au început de săptămâna trecută, dar unele zone au reclamat întreruperea curentului chiar şi 24 de ore. Multe companii și gospodării din Kosovo au pus în funcțiune generatoare portabile de energie de când compania de distribuție a energiei din țară, Kosovo Energy Distribution Systems (KEDS), a anunțat săptămâna trecută că va introduce întreruperi de curent de două ore până la noi ordine.
Criza energetică obligă Kosovo să importe mai mult de jumătate din necesarul său de energie, situaţie care conform experţilor s-ar putea prelungi până în aprilie. ”În această situaţie nicio soluţie nu este bună: fie tăieri (de curent), fie creşteri ale preţului”, a admis premierul Albin Kurti.
Pe lângă creşterea preţurilor pe piaţa mondială, criza energetică prin care trece această provincie care şi-a autoproclamat independenţa faţă de Serbia în 2008 este provocată şi de starea în care se află termocentralele sale învechite, majoritatea pe cărbuni, precum şi de creşterea consumului ca urmare a răcirii vremii, majoritatea kosovarilor având sisteme încălzire cu energie electrică.