Situația de pe Insula Santorini este sub monitorizare
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a oferit noi informații despre situația din Insula Santorini, insula grecească afectată de sute de cutremure în ultima perioadă.
Până acum, autoritățile elene nu au anunțat o evacuare generală a insulei grecești, dar au declarat stare de urgență, valabilă până pe 4 martie 2025. Din cauza cutremurelor repetate, unele dintre ele cu magnitudinea de peste 5 grade pe scara Richter, o parte din localnici au ales să se autoevacueze. Autoritățile elene le-au oferit suport, asigurându-le mijloace de transport.
Situația este în continuare monitorizată, inclusiv activitatea vulcanului din apropiere.
„La acest moment, autoritățile din Grecia nu au anunțat o evacuare generalizată a insulei, din ce știu până acum. Ei au declarat stare de urgență, care va dura până pe 4 martie, dacă nu mă înșel.
Totuși, având în vedere repetatele cutremure care au fost și că au fost unele de peste 5 grade, o parte din populație a decis să se autoevacueze și au fost sprijiniți de autorități pentru că era nevoie de mijloace de transport.
E o mobilizare a echipelor de căutare-salvare și a echipelor de urgență elene în insulă și au fost trimiși chiar din Atena, de la Protecția Civilă, către Santorini. Acum e sub monitorizare situația. Inclusiv vulcanul care e cel mai apropiat e sub monitorizare”, a explicat Arafat pentru B1 TV.
Riscul de erupție al vulcanului din Insula Santorini este foarte mic
Din punct de vedere științific, riscul de erupție al vulcanului din Insula Santorini este foarte mic, însă, în același timp, nimeni nu poate exclude complet această posibilitate. Chiar dacă riscul este scăzut, trebuie luată în considerare și varianta în care s-ar întâmpla ceva.
Autoritățile elene tratează această problemă cu maximă atenție. Ele încearcă să minimizeze panica în rândul populației. Vor decide o evacuare dacă vor considera că riscul legat de vulcan devine semnificativ, dar, momentan, analiza științifică arată că riscul este minim.
În cazul în care situația se agravează, va exista un impact imediat asupra Insulei Santorini, iar intervențiile vor fi ajustate în funcție de evoluția situației. Totuși, este foarte dificil să se facă prognoze clare acum, autoritățile elene fiind în alertă.
În cazul în care va fi nevoie, Grecia va putea activa Mecanismul de Protecție Civilă și solicita ajutorul altor state.
„Științific, am înțeles, oamenii de știință spun că riscul de erupere e foarte mic, dar evident că nimeni nu poate să excludă orice. Chiar dacă știința spune că riscul e mic, trebuie să iei în calcul și această posibilitate că poate să se întâmple ceva. Autoritățile tratează problema cu maximă atenție și, din ce am văzut, există inclusiv consultanți științifici care studiază situația, care vin cu recomandări și cu analize.
Bineînțeles că autoritățile încearcă pe cât posibil să reducă panica populației din zonă și e greu să spunem ce va fi în următoarea perioadă. E posibil să nu mai fie cutremure, să se liniștească, e posibil să fie ceva mai grav, e foarte greu de prezis.
Ei vor evacua dacă știu că poate să se întâmple ceva la nivel de vulcan, care e în zonă. Acum, ei clar spun că științific și toate analizele arată că riscul e minim și dacă apare ceva mai grav, oricum va fi un impact imediat asupra insulei și poate o să intre alte categorii de intervenții atunci pe insulă. Deci acum e foarte greu să spunem ce va fi, autoritățile sunt în alertă, monitorizează”, a punctat șeful DSU.