Ungaria prelungește starea de urgență
Guvernul din Ungaria a decis să prelungească starea de urgență din cauza imigrației masive. Astfel, aceasta se extinde până în martie 2024. Potrivit poliției ungare, tentativele de intrare ilegală în țară s-au dublat.
Decretul prin care se prelungește starea de urgență este semnat de premierul Viktor Orban și a fost publicat deja marți seara în Monitorul Oficial, transmite EFE.
Guvernul ungar a prelungit măsura la fiecare șase luni încă din martie 2016. Argumentul dat de autoritățile ungare a fost acela că „imigrația în masă afectează Europa din 2015”. Se mai subliniază faptul că marea majoritate a refugiaților și migranților ajung până la frontiera ungară pe ruta Balcanilor.
Ungaria a ridicat garduri la frontierele sale sudice cu Serbia. De asemenea, a aplicat legi stricte pentru a face imposibilă intrarea în țară a migranților fără documente.
Potrivit cifrelor poliției, în ultimele luni, în medie 5.000 de migranţi pe săptămână au fost împiedicați să intre ilegal în țară. Cifra este dublă față de acum șase luni, dar mai puțin decât cele 10.000 de încercări pe zi înregistrate în timpul crizei migratorii din 2015.
Conform declarațiilor autorităților ungare, fără aceste măsuri, „milioane de migranţi” ar fi putut intra pe teritoriul Uniunii Europene (UE).
Controale la graniță
În orice caz, țările vecine, Austria și Slovacia, au denunțat intrarea ilegală pe teritoriul lor, dinspre Ungaria, a mii de migranţi. Toate cele trei țări fac parte din zona Schengen de liberă circulație.
Austria a anunțat că menține controalele la granița cu Ungaria. În același timp președinta Slovaciei, Zuzana Caputova, a declarat luni că va discuta cu omoloaga sa, Katalin Novak, despre această situație.
„Mulți migranţi care se află acum în Slovacia au fost anterior în Ungaria. Este un fapt că ei ajung fără probleme”, a declarat Caputova, citată de presa locală.
Recent, guvernul Orban a decis să elibereze sute de traficanți străini de persoane care erau încarcerați în țară. Până în prezent este vorba despre aproximativ 1.500 de persoane. Această decizie controversată a generat, de asemenea, fricțiuni cu țările vecine, Austria și Slovacia.
Amintim că, starea de urgență din Ungaria a fost decretată încă din anul 2016, la scurt timp după criza migrației.