Guvernul Ungariei nu a informat Comisia Europeană despre introducerea stării de urgenţă energetice, deși purtătorul de cuvânt al CE, Tim McPhie, a spus clar că Guvernul de la Budapesta avea obligativitatea de a informa Bruxelles-ul cu privire la această măsură.
Guvernul Ungariei nu a informat Comisia Europeană despre introducerea stării de urgenţă energetice
Autorităţile ungare nu au informat Comisia Europeană despre introducerea stării de urgenţă energetice, cu toate că în ziua adoptării acestei decizii s-a întrunit grupul de coordonare pentru gaze al Uniunii Europene, scrie cotidianul Népszava.
Purtătorul de cuvânt al Comisiei, Tim McPhie, a declarat că, în asemenea situaţii, reglementările privind siguranţa aprovizionării şi directiva privind transparenţa pieţei comune prevăd obigativitatea ţărilor membre de a informa Uniunea Europeană. Guvernul Ungariei avea deci obligativitatea de a informa Bruxelles-ul cu privire la această măsură.
Referitor la anunţul Ungariei, într-un comunicat dat publicităţii joi, comisarul european pentru energie, Kadri Simson, a precizat:
„Comisia Europeană se va informa asupra conţinutului deciziei Ungariei, dar în situaţia actuală restricţiile la nivel naţionat doar agravează problemele. Reglementările comunitare prevăd obligativitatea solidarităţii pentru toate ţările membre, iar în caz de nevoie acestea sunt obligate să îşi ajute vecinii prin furnizare de energie pentru consumatorii vulnerabili”, relatează site-ul de știri 444.
Amintim faptul că, zilele trecute, Ungaria a declarat „stare de urgență energetică”, anunțând că va opri exporturile de gaze către țările vecine. Măsura adoptată de Guvernul Orban este menită să asigure aprovizionarea cu energie a țării, pe fondul scăderii livrărilor de gaze din Rusia.
Ungaria a adoptat stare de urgență în domeniul energiei
„A venit timpul ca guvernul să declare stare de urgență în domeniul energiei”, a declarat Gergely Gulyas, șeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orbán, potrivit Euractiv. Acesta a precizat că declararea stării de urgenţă energetice este în interesul protejării familiilor ungare şi a resurselor energetice ale ţării, menţionând că guvernul de la Budapesta urmează exemplul altor câteva state europene.
Începând cu luna august, exporturile de combustibili fosili către țările vecine vor fi interzise și vor fi introduse măsuri pentru creșterea producției interne de gaze, cu 33%, de la 1,5 miliarde de metri cubi (bcm) la 2 bcm.
Gazul acoperă 85% din necesarul de încălzire al Ungariei, cea mai mare parte din acesta provenind de la gigantul rus Gazprom. În Europa, securitatea aprovizionării cu gaze este guvernată de un regulament adoptat încă din 2017, în urma unei dispute între Rusia și Ucraina cu privire la taxele de tranzit al gazelor, care a dus la reduceri de aprovizionare a Europei, în toiul iernii.
Regulamentul UE acordă prioritate consumatorilor vulnerabili, gospodăriilor și întreprinderilor mici și impune solidaritatea între țările europene. Dar țările Uniunii nu respectă cu sfințenie aceste reguli atunci când se confruntă cu o criză a aprovizionării, subliniază Euractiv.
Decizia Ungriei vine în contradicție directă cu reglementările UE privind securitatea aprovizionării, care stipulează că solidaritatea statelor europene în domeniul gazelor trebuie să fie susținută de acorduri care reglementează coordonarea între autoritățile naționale.