Astfel, parlamentul italian urmează să prelungească starea de urgență, la propunerea premierului și vor fi impuse noi restricții din cauza numărului tot mai mare de cazuri înregistrate în ultimele zile, transmite Mediafax.
De altfel, începând de sâmbătă în Roma și regiunea Lazio, purtarea măștii a devenit obligatorie și în spațiul public. În același timp, ministrul italian al Sănătății i-a îndemnat pe italieni să lupte încă 7-8 luni „cu cuțitul în dinți” pentru a scăpa de pandemie, ceea ce înseamnă clar introducerea de noi restricții.
Noile măsuri privesc și România și românii care sosesc de aici în Italia. În prezent călătorii din România sunt obligaţi să efectueze izolare la domiciliu timp de două săptămâni şi să se supună testului molecular.
Starea de urgență se prelungește
Premierul italian Giuseppe Conte a afirmat joi că va cere parlamentului să prelungească până la sfârşitul lui ianuarie 2021 starea de urgenţă, în contextul în care guvernul încearcă să evite recrudescenţa epidemiei de COVID-19 pe care o traversează alte state europene, transmite Reuters.
Starea de urgenţă, ce urmează să expire la mijlocul lui octombrie, acordă guvernului central puteri sporite, înlesnindu-le autorităţilor evitarea birocraţiei care sufocă procesul decizional în Italia.
‘Vom propune parlamentului să prelungească starea de urgenţă, probabil până la finalul lui ianuarie 2021’, le-a declarat Conte reporterilor în timpul unei vizite la Caserta, în sudul Italiei.
Guvernul dispune de o majoritate în legislativ.
Italia, prima ţară europeană care a trecut printr-o epidemie majoră de COVID-19 în primăvară, a reuşit să reducă numărul de infectări după ce a impus o carantină strictă din martie până în mai.
Italia rămâne totuşi ţara din Europa continentală cu cele mai multe decese confirmate, 35.894.
În ultimele două luni numărul zilnic de infectări s-a aflat din nou în creştere, dar se menţine sub 2.000, mult sub cele din Franţa sau Spania, care au fost obligate să impună noi restricţii în unele zone.
Sursă foto: INQUAM/Octav Ganea