Executivul se reuneşte, miercuri, în şedinţă extraordinară pentru a decide cu privire la prelungirea stării de alertă cu 30 de zile.
Actuala stare de alertă decisă de Guvern expiră vineri, 17 iulie.
Înaintea şedinţei de Guvern va avea loc o reuniune a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.
Marţi, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că se impune prelungirea stării de alertă şi că a pregătit o evaluare şi o propunere în acest sens pentru premier şi preşedinte, menţionând că de la 15 iulie nu vor fi impuse restricţii, dar nici nu vor fi măsuri de relaxare.
„Se impune prelungirea stării de alertă. Noi avem şi o evaluare făcută cu care vom merge ca şi propunere în CNSU, la premierul Ludovic Orban şi la preşedinte”, a afirmat Tătaru, la Parlament.
Întrebat dacă de la 15 iulie vor fi impuse noi restricţii, Tătaru a spus: „Să nu vorbim de restricţii, dar să nu se gândim nici la relaxări”, scrie Agerpres.
Şedinţă şi la Palatul Cotroceni
Preşedintele Klaus Iohannis are tot miercuri, la Palatul Cotroceni, o şedinţă privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19, la care iau parte mai mulţi membri ai Guvernului.
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, la şedinţa de la ora 14:00 vor participa prim-ministrul Ludovic Orban, viceprim-ministrul Raluca Turcan, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.
Nelu Tătaru spunea, luni seara, că prelungirea stării de alertă în România e iminentă
Aflat în studiurile B1 TV, ministrul Sănătății declara, luni seara, că prelungirea stării de alertă este iminentă. Întrebat dacă este nevoie de starea de urgență pentru anumite localități, ministrul a declarat că, momentan, nu se pune problema de așa ceva.
„În acest moment nu avem evoluția pentru o stare de urgență. Noi suntem pregătiți pentru o perioadă de 2 săptămâni, cele 14 zile, să avem o evoluție flujctuantă cu creșterea numărului de cazuri. Dar prelungirea unei stări de alertă, după 15 iulie, este aproape iminentă.
Suntem într-o stare în care eram pregătiți la 1 iulie să mai facem alte măsuri de relaxare dar evoluția nu ne-a permis. Măsurile de relaxare depind de evoluție. Evoluția depinde de noi ca sistem medical, cum gestionăm cazurile dar și de partenerii noștri fie că sunt agenți economici sau populația civilă, care au niște reguli de respectat. Sunt niște reguli foarte simple pe care le repetăm de la începutul acestei pandemii”, preciza ministrul Sănătăţii.