Medicii, pregătiți pentru starea de război! Guvernul a pregătit o ordonanță prin care se va testa reacția cadrelor medicale într-o operațiune militară. Iată ce presupune acest lucru.
Medicii, pregătiți pentru starea de război
Medicii, pregătiți pentru starea de război! Se propune o armonizare a legislației în domeniul medicinii operaționale, în conformitate cu standardele aplicate în celelalte state membre NATO.
Medicina operațională se referă la domeniul medical militar, în care personalul medical, pe lângă pregătirea de bază ca medici sau asistenți medicali, urmează cursuri de perfecționare și participă la exerciții și simulări militare. În esență, este creată o legislație care reglementează instruirea medicilor pentru situații de conflict.
Aceste cursuri sunt considerate necesare în special pentru exercițiile desfășurate de aliații noștri în țara noastră, au declarat surse din cadrul Ministerului Apărării Naționale. Aceste surse evită să asocieze acest proiect de lege direct cu conflictul din Ucraina.
MApN și Ministerul Sănătății vor emite mai multe ordine de ministru
În perioada imediat următoare, MApN și Ministerul Sănătății vor emite mai multe ordine de ministru. Prin acestea, se vor stabili în mod clar cursurile la care vor participa medicii militari, modul în care vor fi recrutați din surse externe și la ce unități sau spitale vor fi repartizați.
Acest proiect de lege propus de Ministerul Sănătății completează inițiativa MApN, deja aflată în curs de adoptare, care vizează înființarea așa-numitei armate de voluntari, constituită din tineri cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani.
Proiectul vine ca urmare a sesizării făcute în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT). Administrația Prezidențială a atras atenția asupra persistenței riscului de incidente pe teritoriul României, din cauza conflictului din Ucraina.
Românii din prima linie în caz de mobilizare
Recent, generalul (r) Virgil Bălăceanu, președintele Asociației Ofițerilor în Rezervă din România (AORR), a furnizat mai multe informații referitoare la forțele de apărare ale țării. De asemenea, el a detaliat cine sunt cetățenii români care vor fi mobilizați în prima linie în caz de necesitate.
Generalul (r) Virgil Bălăceanu a detaliat, într-un interviu acordat DC News, posturile bugetate de Ministerul Apărării pentru rezerva voluntară.
De asemenea, el a subliniat că România ar trebui să se inspire din modelul Poloniei. Această țară adoptă alte principii și doctrine în ceea ce privește apărarea teritorială.
Generalul (r) Virgil Bălăceanu a menționat că Ministerul Apărării a alocat peste 11.000 de posturi bugetate pentru rezerva voluntară, dar acestea nu au fost încă ocupate. Mai multe puteți afla aici.