Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat că starea de sănătate a românilor este ”acceptabilă”, precizând însă că nu vor exista schimbări semnificative dacă nu vor fi dezvoltate programele de prevenţie şi oamenii nu vor merge să-şi facă în mod regulat asemenea controale.
Ministrul Sănătăţii a fost întrebat, joi, într-o conferinţă de presă, cum ar descrie starea de sănătate a românilor.
“Este o stare de sănătate acceptabilă, dar starea de sănătate a românilor nu se va schimba semnificativ decât dacă facem noi, împreună cu dumneavoastră şi cu tot personalul medical, dezvoltăm programele de prevenţie, în care oamenii merg să îşi controleze starea de sănătate şi depistarea bolilor este precoce, tratamentul este mult mai uşor şi lucrul ăsta îmbunătăţeşte calitatea vieţii, speranţa de viaţă şi durata vieţii sănătoase.
Campaniile de informare nu sunt de ajuns
Este un alt indicator despre care discutăm prea puţin. Dacă o persoană trăieşte 85 de ani, dar are 15 ani de boală, primeşte tratament, este diferit faţă de o persoană care trăieşte 85 de ani, dar are doar trei, patru sau cinci ani de viaţă în care primeşte un tratament.
Dezvoltarea comportamentelor preventive este un proces complex, trebuie făcut permanent, nu trebuie să facem doar campanii de informare sporadice, trebuie să încercăm să convingem oamenii să meargă la medicul de familie periodic, să investigheze, au astfel de posibilitate, în funcţie de vârstă să se prezinte, în funcţie de luna naşterii, să se prezinte la medicul de familie să poată să fie examinaţi şi eventual investigaţi dacă este nevoie”, a declarat ministrul Sănătăţii.
Ministerul investighează un caz
Întrebat despre cazul unui bărbat diagnosticat cu cancer şi plimbat între spitale, Alexandru Rafila a spus că ministerul pe care îl conduce va investiga situaţia, precizând că trebuie înţeles care au fost motivaţiile pentru a putea fi luate măsurile în consecinţă. Rafila a vorbit și despre cum are de gând să combată fenomenul pacienţilor plimbaţi între spitale.
“Investigăm această situaţie. Nu este normal să fie aşa. Sper că o să putem, inclusiv prin normele la legea care doreşte să controleze problematica cancerului în România, să evităm astfel de situaţii. Trebuie să înţelegem exact care au fost motivaţiile, să putem să luăm şi măsurile în consecinţă”, a afirmat Rafila.
Un bărbat din Bucureşti, diagnosticat cu cancer, a fost plimbat între mai multe spitale şi ar fi început cu întârziere tratamentul oncologic.