Acesta a explicat că fiecare țară în parte a avut un comportament complet diferit în timpul stării de urgență, iar acum măsurile impuse de autorități sunt călcate în picioare.

Potrivit acestuia, dacă românii vor respecta măsurile impuse, întreaga problemă a creșterii alarmante a cazurilor va fi rezolvată și ne vom putea întoarce în curând la normal.

„Se întâmplă și în Spania și în România. Am avut un anumit tip de comportament în timpul stării de urgență și altul acum. Oamenii au un orizont de așteptări. De asta trebuie să facem din măsurile de prevenție o parte din viața cotidiană.

Dacă reușim să internalizăm aceste măsuri (mască, spălat pe mâini, distanțare fizică) rezolvăm problema. Să nu fie subiect de dezbatere, ci de normalitate. Sunt și persoane care aduc în discuție anumite lucruri pe care le-au citit și induc frică. Lucruri în general care nu aduc un beneficiu”, a spus Rafila, la Digi24.

Adio stare de urgență

Totoadată, acesta a mai precizat că spitalele din țară nu trebuie umplute cu asimptomatici, doar pentru simplul motiv că acestora le este frică să nu își îmbolnăvească familia.

În ceea ce privește existența unui potențial vaccin, Rafila a precizat că acesta trebuie să fie”universal”, nu doar pentru coronavirus.

Care ar fi motivele pentru care să fim optimiști? Văd în fiecare zi că numărul crește, avem transmitere comunitară, dublul de pacienți internați la spital… Care este indicatorul din această listă care să mă facă pe mine să fiu optimist? Trebuie să scădem sub 1 acel indicator. Nu mai putem să intrăm în stare de urgență, asta este părearea mea.

În mod natural asimptomaticii vor fi izolați la domiciliu dacă numărul tot crește. Nu trebuie să umplem spitalele cu asimptomaticii. Faptul că au fost izolați a fost și dintr-o frică ca nu cumva să-și îmbolnăvească familia, pentru că au fost cazuri în China și Italia.

Nu se consideră că reinfectarea este o regulă, ci o chestiune mult-mult mai rară. Mutațiile la nivelul virusului sunt minimale. Ele nu au dus până acum la diferențe majore la anticorpi. Pe asta se bazează și vaccinul: el trebuie să fie universal pentru mai multe virusuri”, a declarat Alexandru Rafila la Digi24.

SURSĂ FOTO INQUAM/George Călin