În cursul întrevederilor de la Kremlin cu Putin, Angela Merkel va pleda pentru consolidarea drepturilor cetăţenilor în Rusia, a făcut cunoscut joi o sursă guvernamentală germană.
Şeful diplomaţiei de la Berlin, Guido Westerwelle, s-a pronunţat luni pentru un „dialog critic deschis” cu Moscova.
Deputaţii partidelor conservator şi liberal aflate la putere în Germania au cerut săptămâna trecută guvernului federal, într-o moţiune dezbătută în Bundestag (Camera inferioară a parlamentului) să se angajeze pentru mai multă democraţie în Rusia, exprimându-şi îngrijorarea „deosebită” faţă de recentele măsuri adoptate împotriva opozanţilor regimului rus.

Moscova a fost iritată în special de criticile responsabilului pentru relaţia cu Rusia din cadrul guvernului german, Andreas Schockenhoff, care a participat la redactarea moţiunii amintite.

Angela Merkel nu este însă obligată să discute toate cele 17 puncte referitoare la Rusia enumerate în moţiunea Bundestagului, a adăugat joi sursa guvernamentală citată.

Kremlinul a încercat să acorde o importanţă cât mai redusă criticilor referitoare la libertăţi, de obicei deranjante pentru Moscova, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, reamintind că anul viitor vor avea loc alegeri legislative în Germania.

„Ştim că, aşa cum este cazul în toate ţările, cineva va încerca şi acolo (în Germania) să exploateze relaţiile cu cel mai apropiat partener al Germaniei pentru a marca puncte”, a declarat Peskov jurnaliştilor în ajunul întrevederilor.

„Nu ne place ca relaţiile germano-ruse să fie folosite în acest mod”, a adăugat el.

Cooperarea economică ruso-germană va fi principala temă a discuţiilor bilaterale. Germania are interese deosebite în Rusia, al cărei principal partener comercial este şi de care depinde în mare măsură pentru aprovizionarea cu gaze naturale.

Vladimir Putin a efectuat la 1 iunie o vizită în Germania, prima într-o ţară occidentală după revenirea la Kremlin în urma alegerilor prezidenţiale.

Sursa: Agerpres