Reprezentanţii celor mai importante companii telecom de pe piaţa locală, Orange, Vodafone, Cosmote, RCS&RDS şi 2K Telecom se află în prezent la sediul Autorităţii de reglementare în Comunicaţii (ANCOM) unde licitează pentru noi licenţe de telefonie mobilă, inclusiv pentru cele 4G. Această licitaţie va remodela peisajul telefoniei mobile pe următorii 15 ani.
Oficialii celor cinci companii participante la licitaţie au ajuns în cursul acestei dimineţii la sediul ANCOM,iar în prezent negociază pentru benzile scoase la licitaţie. Presa nu are acces în sala de licitaţii însă reprezentanţii ANCOM au declarat pentru Capital, că vor da un comunicat de presă imediat ce licitaţia se încheie. Rezultatele oficiale vor fi anunţate luna viitoare.
În prima rundă primară preţul pentru fiecare bloc din benzile scoase la licitaţie de ANCOM va fi egal cu preţul de pornire pentru respectiva categorie. Fiecare ofertant este invitat să depună o ofertă indicând numărul de blocuri din fiecare categorie pentru care doreşte să liciteze. La încheierea fiecărei runde primare se centralizează toate ofertele primite, iar dacă în runda respectivă cererea depăşeşte numărul de blocuri de frecvenţe disponibile în una sau mai multe categorii, se organizează o nouă rundă primară. În cazul în care se vor organiza mai multe runde primare, preţul pentru un bloc în benzile în care există cerere excedentară va fi crescut şi comunicat ofertanţilor. Rundele primare se încheie după o rundă în care cererea de blocuri nu mai depăşeşte numărul de blocuri de frecvenţe disponibile, pentru toate categoriile de blocuri.
După rundele primare, licitaţia poate continua prin organizarea unor runde suplimentare dacă în urma rundelor primare rămân blocuri de frecvenţe nealocate şi se va încheia cu runda de alocare în care operatorii pot licita pentru locul dorit în bandă.
ANCOM scoate la licitaţie drepturile de utilizare a frecvenţelor în benzile de 800, 900, 1800 şi 2600 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicaţii mobile – voce şi date – pe o perioadă de 15 ani. Este prima oară când în România licenţele de spectru se acordă printr-o procedură de selecţie competitivă.
În cadrul procedurii, operatorii pot licita pentru două tipuri de licenţe: pe termen lung (15 ani, valabile până în aprilie 2029) şi pe termen scurt (1 an şi trei luni, valabile până în aprilie 2014). Pentru licenţele pe termen lung, ANCOM scoate la licitaţie 42 de blocuri pereche de câte 5 MHz, dintre care 6 sunt în banda de 800 MHz, 7 în banda de 900 MHz, 15 în banda de 1800 MHz şi 14 în banda de 2600 MHz, precum şi 3 blocuri nepereche de câte 15 MHz în banda de 2600 MHz. Aceste licenţe se vor acorda cu începere de la 6 aprilie 2014. Pentru licenţiere pe termen scurt, ANCOM scoate la licitaţie 10 blocuri pereche de 2,5 MHz în banda de 900 MHz şi 6 blocuri pereche de 5 MHz în banda de 1800 MHz, resurse care sunt în marea lor majoritate folosite în prezent de Orange şi Vodafone.
Preţul de pornire pentru fiecare bloc din cele patru benzi a fost stabilit prin hotărâre de Guvern. Astfel, fiecare bloc alocat pe 15 ani din banda de 800 MHz va avea un preţ minim de 35 de milioane de euro, cele din banda de 900 MHz de 40 de milioane de euro, respectiv 10 milioane de euro per bloc în banda de 1800 MHz şi 4 milioane per bloc pereche şi 3 milioane pe bloc nepereche în banda de 2600 MHz. Pentru blocurile care vor fi alocate pe perioade de 15 luni, valorile au fost stabilite la 1,7 milioane de euro în banda de 900 MHz şi 0,8 milioane în banda de 1800 MHz.
Citeşte şi