Proprietarii caselor de închiriat s-au gândit să înceapă anul printr-o scumpire. În Bucureşti, aceştia încearcă să rotunjească la 300 euro/lună chiria pentru o garsonieră. Românii se apropie vertiginos de chiriile din alte ţări din Europa Centrală şi de Est. Pentru apartamentele obişnuite cu două dormitoare (trei camere la noi) din capitalele europene, România era cea mai ieftină în privinţa nivelului chiriei, la începutul lui 2006, potrivit unui studiu al CEPI (Co
Proprietarii caselor de închiriat s-au gândit să înceapă anul printr-o scumpire. În Bucureşti, aceştia încearcă să rotunjească la 300 euro/lună chiria pentru o garsonieră.
Românii se apropie vertiginos de chiriile din alte ţări din Europa Centrală şi de Est. Pentru apartamentele obişnuite cu două dormitoare (trei camere la noi) din capitalele europene, România era cea mai ieftină în privinţa nivelului chiriei, la începutul lui 2006, potrivit unui studiu al CEPI (Consiliul European al Profesioniştilor Imobiliari). Cu un tarif mediu de patru euro/mp/lună (circa 300 euro, pentru un apartament de trei camere), chiriile din Bucureşti se situau aproape la jumătate faţă de cele din Berlin (şapte euro/mp/ lună), Bruxelles (opt euro/mp/ lună) şi mult în urma Madridului (17,62 euro/ mp/lună) sau a Parisului (17,7 euro/mp/ lună).
„Cursa“ scumpirilor a început pe segmentul locuinţelor ieftine. În a doua parte a anului trecut, chiriile la garsonierele din Bucureşti au crescut de la 200 euro/lună la 250 euro/lună, iar la începutul acestui an, proprietarii vor să le adauge încă 50 de euro. Pentru apartamentele de două şi trei camere, chiriile s-au mărit o singură dată, cele mai ieftine pornind astăzi de la 350 euro/ lună în Bucureşti. Ca urmare, astăzi nu mai suntem cei mai ieftini, noile tarife ajungându-le din urmă pe cele din Budapesta.
Specialiştii cred că tendinţa va rămâne de creştere, pe termen lung, dar într-un ritm mai lent decât îşi doresc şi încearcă să impună proprietarii. Situaţia diferă pe piaţa închirierilor de lux. Pe acest segment, suntem la o diferenţă mult mai mică de ceilalţi: doar o treime faţă de Madrid şi jumătate faţă de Paris şi Bruxelles.