Fonduri europene de circa 200 de milioane de euro pentru dezvoltarea microîntreprinderilor din România. Ministerul Dezvoltării şi Lucrărilor Publice invită IMM-urile să depună cereri de finanţare pentru a beneficia de primele fonduri europene postaderare.

Finanţarea microîntreprinderilor are ca scop sprijinirea continuării procesului de restructurare şi redresare economică a zonelor aflate în declin, îndeosebi a oraşelor mici şi mijlocii, întrucât acestea creează locuri de muncă. Pot obţine finanţare nerambursabilă IMM-urile care au nevoie de fonduri pentru achiziţionarea de echipamente şi tehnologii noi pentru activităţi de producţie, servicii şi construcţii, pentru achiziţionarea de sisteme IT sau pentru lucrări de construcţii sau extinderi. Circa 200 de milioane de euro sunt alocate pentru „Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor“, prin intermediul Fondului European pentru Dezvoltare Regională. Valoarea totală a unui proiect (cheltuieli eligibile şi neeligibile) este cuprinsă între 20.000 şi 50.000 de euro.
Pentru a beneficia de aceste fonduri, microîntreprinderile trebuie să dovedească că au capacitate administrativă şi financiară pentru a implementa proiectul. O altă condiţie este ca acestea să nu desfăşoare activităţi într-unul din următoarele domenii: pescuit, acvacultură, activităţi legate de procesarea primară a produselor agricole etc.

Perioada de implementare a proiectului, adică intervalul de timp de la semnarea contractului de finanţare până la data finalizării ultimei activităţi prevăzute în cadrul proiectului, nu trebuie să depăşească data de 31 iulie 2015. Cererile de finanţare se depun la sediul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională din regiunea unde va fi implementat proiectul. Solicitantul trebuie să depună cererea de finanţare împreună cu toate anexele, în patru exemplare. Formularul cererii de finanţare, împreună cu rezumatul proiectului va fi depus şi în format electronic (inscripţionate pe un CD).

Alocare

50.000 de euro este valoarea totală a unui proiect, inclusiv cheltuielile neeligibile, finanţat prin intermediul Programului Operaţional Regional, măsura destinată sprijinirii dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii din România.

Actele necesare

• Rezumatul proiectului
• O copie după certificatul de înregistrare al firmei
• Cazierul judiciar şi cazierul fiscal al reprezentantului legal al societăţii, în original
• Cele mai recente situaţii financiare ale firmei depuse la Administraţia Finanţelor Publice, în copie
• Declaraţia de eligibilitate, în original
• Documentele de proprietate asupra infrastructurii şi terenului, în copie
• Studiu de fezabilitate, certificat de urbanism etc. (pentru proiectele care implică execuţia de lucrări)
• Plan de afaceri, copie.