Participarea la un carnaval renumit se poate compara cu o ieșire revoluționară în stradă. Paralela poate fi de neconceput la prima vedere, însă gradul de periculozitate, de satisfacție, de nesiguranță, dar și de mister sunt similare. Diferența poate consta în faptul că la unul dintre evenimente participi de plăcere, în timp ce la celălalt, de nevoie.

Peste 1.000 de români pentru Veneția

Startul petrecerilor venețiene se dă la 11 februarie, iar străzile, canalele, pie­țele și clădirile orașului sunt piese ale unui festival uriaș, cu porumbei, concerte, baluri și apariții mascate. Italienii sărbătoresc carnavalul încă din secolul al XI-lea, folosindu-se de măști pentru a-și ascunde identitatea și statutul social.

Pentru români, Veneția este o destinație îndrăgită și relativ apropiată, lucru care a contribuit la creșterea anuală a cererilor pentru minisejuri în luna februarie. S-a ajuns astfel ca peste 1.000 de români să meargă anual la carnavalul de la Veneția, prin intermediul agențiilor sau pe cont propriu. „Această ediţie este dedicată dramatizării vieţii de zi cu zi; tema va fi «Teatrul şi viaţa», iar măștile vor fi nelipsite“, spune Mircea Vladu, director Prestige Tours. El recomandă turiştilor să asiste la dell‘Angelo Volo (Zborul îngerului – n.red.), când se aruncă baloane şi confeti din clopotniţă asupra mulţimilor adunate în loja Palatului Dogilor.  Nu trebuie ratată parada de pe Canal Grande, continuată în cartierul  Cannaregio, acolo unde spectatorii sunt serviţi cu frittelle venezianissime (gogoşi – n.red.) şi mult iubitele gustări cicheti (versiunea italiană a tapasurilor – n.red.). Mircea Vladu meționează că anul acesta a vândut deja  ofertele disponibile cu autocarul. Pentru cei care preferă să meargă pe cont propriu, cazarea este destul de scumpă, prețurile pornind de la 100 de euro pe noapte, la hoteluri de trei stele, la care se adaugă biletul de avion de circa 150-200 de euro.

Samba la Rio, diversitate la Köln

În 2012, carnavalul de la Rio de Janeiro începe pe 18 februarie. Brazilienii îl organizează încă din 1850 și, pe an ce trece, evenimentul devine mai mediatizat, iar participarea tot mai râvnită, mai ales de când are loc și cea mai mare paradă de samba, în zona special amenajată, Sambodromo. Pentru a simţi atmosfera braziliană, trebuie cumpărate bilete al căror preț este între 63 și 1.000 de euro. La multe dintre categorii tichetele pentru paradă sunt deja „sold out“, astfel că cei care intenționează să participe ar trebui să se grăbească. Biletele de avion pornesc de la circa 1.000 de euro, la Lufthansa. Tarifele medii de cazare sunt, pentru cei care pleacă pe cont propriu, de 150 de euro pe noapte într-o zonă bună, cu grad mic de periculozitate. Prin intermediul unei agenții, pachetele pentru Rio costă aproximativ 2.500 de euro, iar câteva zeci de români le-au achiziționat deja.

Nebunia de la Rio de Janeiro se simte și pe malul Rinului, la Köln, care în perioada 16-22 februarie devine un loc de sărbătoare, cu străzi populate zi şi noapte de turişti, participanţi la parade. Carnavalul din Köln are o tradiţie de peste 200 de ani; aici, oamenii dau frâu liber creativităţii şi defilează costumaţi în clovni, animale şi personaje pline de culoare. Prețul biletelor la carnaval variază între 17,50 și 200 de euro. Cele mai accesibile bilete de avion sunt la Germanwings, iar cazarea pe cont propriu poate varia între 45 și 100 de euro pe noapte, la hoteluri de două și trei stele.

Veneția este timp de zece zile în sărbătoare, în perioada 11-21 februarie

Carnavalul diversității de la Köln are loc între 16 și 22 februarie

Carnavalul de la Rio de Janeiro se desfășoară între 18 și 21 februarie