Start-Up Nation 2025. Peste 6.200 de tineri s-au înscris în prima oră la cursurile gratuite de antreprenoriat

Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT), prin vocea ministrului Bogdan Ivan, a dat startul unei noi ediții a programului Start-Up Nation, unul dintre cele mai așteptate instrumente de sprijin pentru antreprenoriatul românesc.

Platforma informatică dedicată înscrierilor – https://minimis.imm.gov.ro – este activă de astăzi, iar interesul a fost uriaș: 6.287 de persoane s-au înscris în prima oră.

Cursuri gratuite, eligibilitate și acces la finanțare

Noua ediție a programului Start-Up Nation se adresează tinerilor cu vârsta de până în 35 de ani care doresc să își deschidă o afacere și începe cu parcurgerea unui curs gratuit de competențe antreprenoriale. Acesta are o durată minimă de 40 de ore și se poate desfășura atât online, cât și fizic, în locații puse la dispoziție de furnizorii de formare acreditați de MEDAT.

După absolvirea cursului, participanții devin eligibili pentru a depune planuri de afaceri și a aplica la finanțarea nerambursabilă de până la 250.000 de lei (aproximativ 50.000 de euro). Această sumă acoperă 90% din valoarea totală a proiectului.

Proces simplificat pentru aplicanți

Una dintre cele mai importante noutăți aduse de această ediție o reprezintă automatizarea a 60% din fluxul procedural și administrativ – fără intervenție umană. Platforma permite încărcarea documentelor și evaluarea eligibilității în mod automat, reducând birocrația și accelerând procesul de selecție.

„Am lansat astăzi platforma informatică dedicată tinerilor antreprenori de până în 35 de ani, care doresc să își înființeze o afacere. În prima oră, peste 6200 de persoane s-au înscris la cursurile gratuite de competențe antreprenoriale. Tinerii se înscriu în platformă pentru a urma un curs de antreprenoriat, care va avea o durată minimă de 40 de ore. Odată cu absolvirea cursului, vor deveni eligibili pentru a elabora un plan de afaceri și, implicit, pentru programul Startup Nation 2025, care va finanța minim 7.500 de companii din România cu câte 50.000 de euro, fonduri nerambursabile, reprezentând 90% din investiția totală în cadrul unui proiect.

Sprijinirea IMM-urilor este o prioritate pentru ministerul nostru. IMM-urile sunt cel mai mare angajator din economia românească, cu 40% dintre locurile de muncă. Vom crea peste 15.000 de noi locuri de muncă prin acest program.

În premieră, platforma informatică va folosi tehnologii de ultimă generație pentru a automatiza aproximativ 60% din fluxul procedural și administrativ, fără intervenție umană – în ceea ce privește încărcarea documentelor și evaluarea eligibilității aplicanților”, a declarat ministrul Bogdan Ivan.

bani, monede, bancnote, dolar, euro, liră
SURSA FOTO: Dreamstime

Majoritatea din regiunile mai puțin dezvoltate

Primele date colectate în platformă arată un interes ridicat în special din partea tinerilor din regiunile mai puțin dezvoltate. Distribuția pe categorii înregistrată în prima oră arată astfel:

  • 2.916 aplicanți cu vârste între 18 și 30 de ani, din regiunile mai puțin dezvoltate (excluzând București-Ilfov);
  • 2.809 aplicanți de peste 30 de ani, din aceleași regiuni;
  • 522 de aplicanți tineri (18–30 de ani) cu domiciliul în București-Ilfov;
  • 12 aplicanți din minoritatea romă, tineri, din București-Ilfov;
  • 28 aplicanți din minoritatea romă, tineri, din regiunile mai puțin dezvoltate.

Platforma va rămâne activă până la completarea locurilor disponibile pentru cursuri, iar o listă de rezervă este prevăzută pentru suplinirea eventualelor retrageri.

Structura programului: două piloni, peste 446 de milioane de euro buget total

Programul Start-Up Nation 2025 este finanțat din fonduri europene nerambursabile prin Programul Educație și Ocupare 2021–2027, cu un buget total de 446,18 milioane de euro. Structura programului este împărțită pe două componente:

  • Pilonul I – Activarea potențialului antreprenorial al tinerilor, cu un buget de 295,75 milioane euro, destinat celor sub 30 de ani, din toată țara, inclusiv București-Ilfov.
  • Pilonul II – Sprijin pentru dezvoltarea antreprenoriatului, cu un buget de 150,43 milioane euro, dedicat persoanelor din regiunile mai puțin dezvoltate, cu vârste între 30 și 35 de ani, șomeri, persoane inactive sau din grupuri vulnerabile.

Ce urmează pentru viitorii antreprenori

Cursurile de formare vor dura până la patru luni, iar la final, participanții vor primi o adeverință sau certificat de absolvire. Ulterior, pentru a putea aplica efectiv la finanțare, absolvenții trebuie să înființeze o societate la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC).

Programul Start-Up Nation vizează sprijinirea a cel puțin 7.500 de afaceri, cu obiectivul de a crea minimum 15.000 de noi locuri de muncă la nivel național.

Ghiduri și informații suplimentare
Pentru mai multe detalii, ghiduri de înscriere și lista furnizorilor acreditați, cei interesați pot accesa: