Start-Up Nation 2025. Aceste cursuri sunt esențiale pentru formarea viitorilor antreprenori, oferindu-le cunoștințele necesare pentru a pătrunde în mediul de afaceri. Obiectivul programului este stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, contribuind astfel la crearea de locuri de muncă și la creșterea competitivității economice a României.
Programul Start-Up Nation vizează mai multe domenii
Domeniile eligibile pentru finanțare includ producția, industriile creative, serviciile inovatoare, IT&C și comerțul, cu condiția ca întreprinderile să activeze în baza unor coduri CAEN specifice, prevăzute în Ghidul Solicitantului.
Prin Start-Up Nation 2025 se pot finanța diverse tipuri de cheltuieli, inclusiv achiziția de echipamente tehnologice, active necorporale (precum brevete, licențe sau mărci comerciale), mobilier, echipamente IT, cheltuieli de promovare și cursuri de formare profesională pentru antreprenori și angajați. Înscrierea în program se face online, prin platforma dedicată, unde este disponibil și ghidul de utilizare a aplicației.
„Înscrierile pentru cursurile gratuite de antreprenoriat au început marţi, 15 aprilie 2025, la ora 10:00. Aceste cursuri sunt esenţiale pentru pregătirea viitorilor antreprenori, oferindu-le cunoştinţele necesare pentru a naviga în lumea afacerilor (…) În acest moment, mai sunt 20.083 de locuri disponibile, pentru categoria până în 30 de ani. Programul vizează stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, contribuind la crearea de locuri de muncă şi la creşterea competitivităţii economice a României. Domeniile eligibile sunt numeroase, de la producţie, industrii creative şi servicii inovatoare, până la IT&C şi comerţ. Întreprinderile trebuie să activeze pe coduri CAEN eligibile, specificate în Ghidul Solicitantului”, a scris ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului, Bogdan Ivan, pe Facebook.
Postarea poate fi vizualizată aici.
Participanții pot alege formatul cursurilor, fie online, fie fizic
Participanții pot alege formatul cursurilor, fie online, fie fizic, în locațiile puse la dispoziție de organizatori. Lista furnizorilor de formare profesională, împreună cu detalii despre locații și formatul cursurilor, poate fi consultată în aplicația informatică. Cursurile vor dura patru luni calendaristice, iar la final, participanții vor primi un certificat de absolvire. Ulterior, aceștia vor avea obligația de a înființa și înregistra o societate la Oficiul Național al Registrului Comerțului pentru a putea accesa finanțarea.
Sprijinul financiar nerambursabil oferit în cadrul Start-Up Nation 2024-2025 poate ajunge până la 250.000 de lei (aproximativ 50.000 de euro) pentru minimum 7.500 de beneficiari, fiind vizată crearea a cel puțin 15.000 de noi locuri de muncă.
Programul este structurat pe doi piloni
Programul este structurat pe doi piloni. Pilonul I, cu un buget de 295,75 milioane de euro, este destinat tinerilor sub 30 de ani, indiferent dacă provin din regiunile mai puțin dezvoltate sau din București-Ilfov. Pilonul II vizează dezvoltarea antreprenoriatului în rândul persoanelor cu vârste între 30 și 35 de ani neîmpliniți, persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, șomeri, șomeri de lungă durată, persoane inactive și din grupuri dezavantajate. Bugetul acestui pilon este de 150.435.295 de euro.
Bugetul total al celei de-a patra ediții Start-Up Nation este de 446,18 milioane de euro, fiind finanțat din fonduri externe nerambursabile prin Programul Educație și Ocupare 2021-2027. Programul reprezintă un pas important pentru dezvoltarea mediului de afaceri din România și susținerea tinerilor cu spirit antreprenorial.