Startup-ul de fuziune nucleară al lui Sam Altman derutează comunitatea științifică

Helion, un startup de 12 ani susținut de Sam Altman, Peter Thiel și Reid Hoffman, se numără printre greii din Silicon Valley dornici să profite de potențialul comercial al fuziunii nucleare. Promisiunile sale ambițioase au atras atenția investitorilor generoși – și au stârnit îngrijorări în rândul experților din domeniul nuclear, extrem de precauți față de cronologia agresivă a companiei.

Construcția primei centrale electrice de fuziune nucleară din lume

Helion este evaluată acum la 5,4 miliarde de dolari, a anunțat startup-ul pe 28 ianuarie. Co-fondatorul și CEO-ul companiei, David Kirtley, a spus că, așa cum a mai declarat, capitalul masiv este cheia pentru promovarea misiunii sale.

„Acest lucru accelerează construcția primei centrale electrice de fuziune nucleară din lume și apoi a tuturor centralelor viitoare”, a precizat el într-un comunicat, conform Observer.

Helion promite să atingă această etapă în următorii trei ani

Tehnologia de fuziune nucleară, care valorifică energia produsă atunci când doi atomi se combină pentru a forma unul mai mare, nu a fost, încă, comercializată. Helion crede că poate atinge această etapă în următorii trei ani, în timp ce alte companii de fuziune au propus termene de un deceniu. Oamenii de știință sunt mai puțin optimiști.

„Chiar cred că zece ani este un termen foarte ambițios”, a spus Saskia Mordijck, profesor de fizică la Colegiul William & Mary, pentru Observer.

Helion a atras atenția publică în mare parte datorită implicării lui Altman. În 2021, CEO-ul OpenAI a investit 375 de milioane de dolari în această companie, de departe cea mai mare investiție personală făcută vreodată. Într-o postare pe blog de la acea vreme, Altman a descris pe Helion drept „de departe cea mai promițătoare abordare a fuziunii pe care am văzut-o vreodată”.

Doi ani mai târziu, Helion a dezvăluit un acord de cumpărare a energiei cu Microsoft, cel mai mare susținător al OpenAI, care urmărește să înceapă livrarea de energie electrică către gigantul Big Tech dintr-o uzină de fuziune, până în 2028.

De unde vine finanțarea

Cea mai recentă rundă de finanțare a Helion a venit din partea unor investitori precum Altman însuși și a co-fondatorului Facebook, Dustin Muskovitz.

„Sunt foarte încântat de ceea ce ne va permite această finanțare”, a spus Kirtley, adăugând că infuzia de capital va ajuta Helion să construiască condensatori, magneți și semiconductori mult mai rapid decât am fost capabili până acum.

Astfel de dispozitive sunt cheia reactorului Polaris al lui Helion, prototipul de generația a șaptea al companiei.

Cât de realiste sunt promisiunile

Promisiunea făcută de cei de la Helion a fost primită cu scepticism din partea comunității științifice.

„Nu împărtășesc nicio informație, nu publică, nu furnizează date, nu împărtășesc progresele științifice”, a spus Mordijck.

El a precizat că o astfel de secretizare a informațiilor „face să ne fie foarte, foarte greu să evaluăm unde ei sunt în dezvoltarea sistemului lor.”

Cu toate acestea, investitorii s-au concentrat pe potențialul fuziunii nucleare, finanțarea totală pentru companiile de fuziune nucleară totalizând 7,1 miliarde de dolari în vara lui 2024, potrivit unui raport al Asociației Industriei Fuziunii.

Oamenii de știință avertizează că există o linie subțire între stimularea entuziasmului și gestionarea așteptărilor.

„Ar trebui să existe o mai mare responsabilitate”, a spus Mordijck.