Datele, care se referă la primele şase luni ale anului 2012, au fost publicate recent de Centrul de studii şi cercetări sociologice "Di Benedetto", care a elaborat date economice şi statistice pe baza informaţiilor difuzate de toate statele membre ale Uniunii Europene, la cererea Asociaţiei contribuabililor italieni.
În acest clasament negativ, Italia este urmată, în ordine, de Bulgaria, cu o creştere de 66% a nivelului corupţiei, şi de România, cu plus 62%. Urmează Ungaria, Polonia, Slovenia, Portugalia, Spania.
Statele cele mai corecte din Europa, din punct de vedere al corupţiei, sunt Danemarca, Norvegia şi Suedia. La nivel teritorial, în Italia corupţia a crescut cu 72% în regiunile din nord-estul ţării, cu 70% în centru, cu 68% în nord-vest şi cu peste 65% în sud.
Preşedintele Asociaţiei contribuabililor italieni, Vittorio Cartomagno, a declarat: "Corupţia şi echitatea fiscală sunt principalele probleme care îi preocupă pe contribuabilii italieni. Nu putem lupta împotriva evaziunii fiscale dacă nu eliminăm corupţia din Italia, care pune în mare pericol economia ţării şi întreprinderile, îndepărtând, în acelaşi timp, investiţiile străine în Italia".