Statele cu cei mai bogați oameni din lume. Prăpastia dintre săraci și bogați se adâncește

bani, glob

SURSA FOTO: Unsplash.com

Statele cu cei mai bogați oameni din lume. Experții sugerează că sistemele fiscale și ratele de proprietate a locuințelor joacă un rol semnificativ în disparitățile dintre bogați și săraci.

Cei mai bogați oameni din lume. Inegalitatea bogăției este foarte evidentă în întreaga lume, iar Europa nu face excepție: cei mai bogați 10% oameni de pe continent dețin 67% din bogăție, în timp ce jumătatea inferioară a adulților deține doar 1,2% din aceasta.

Modul în care bogăția este distribuită atât de inegal variază considerabil, de la o țară la alta, așa cum arată Credit Suisse și Global Wealth Report 2023 UBS, relatează Euronews.

Averea netă sau „avuția” este definită ca valoarea activelor financiare plus activele reale (în principal locuințe) pe care le dețin gospodăriile, minus datoriile acestora.

Cei mai bogați oameni. Indicele Gini este folosit ca un indicator al inegalității economice

Distribuția sa inegală este măsurată prin coeficientul Gini. Indicele Gini sau coeficientul Gini este o măsură a dispersiei statistice folosită pentru a reprezenta distribuția veniturilor populației dintr-o țară, fiind dezvoltat de statisticianul italian Corrado Gini.

Indicele este folosit ca un indicator al inegalității economice, prin măsurarea distribuției veniturilor sau, mai puțin frecvent, a distributiei averilor între membrii unei populații. Coeficientul variază de la 0 (sau 0%) la 1 (sau 100%), cu cifra 0 fiind reprezentata egalitatea perfectă și 1 reprezentând inegalitatea perfectă.

Inegalitatea bogăției a variat, de la 50,8 în Slovacia, la 87,4 în Suedia

Dintre cele 36 de țări europene studiate, inegalitatea bogăției în 2022 a variat de la 50,8 în Slovacia, la 87,4 în Suedia.

Cu excepția Islandei, inegalitatea bogăției a fost destul de mare în țările nordice. Finlanda, Danemarca, Norvegia și Suedia au ajuns în prima jumătate a tabelului, Suedia fiind în fruntea listei.

Germania a avut cel mai mare scor de inegalitate a bogăției (77,2) dintre puterile economice ale UE numite „Big Four”, urmată de Franța (70,3), Spania (68,3) și Italia (67,8).

Regatul Unit, fostă membră UE, considerată încă una dintre„Big Four” de pe continentul european, a avut un scor de 70,2.

Belgia (59,6), Malta (60,9) și Slovenia (64,4) au urmat Slovacia în ceea ce privește cea mai mică inegalitate a bogăției.

Diferențe uriașe între cei mai bogați

În 21 de țări europene cu date disponibile, există diferențe semnificative ale bogăției.

Privind la cea mai bogată decilă din 2022, Suedia a avut cea mai mare inegalitate a bogăției, unde cei mai bogați 10% dețineau 74,4% din avere.

Belgia a avut cea mai scăzută valoare a inegalității, cu 43,5%.

Dintre cele „Big Four” din UE, Germania a avut cea mai mare inegalitate a bogăției, unde cei mai bogați 10% dețineau 63% din avere, urmată de Franța (54,9%), Spania (53,8%) și Italia (53,5%).

Regatul Unit a avut o cifră mai mică decât toate aceste patru țări – 53,3%.

De ce Suedia se află în topul inegalității bogăției

În general, țările nordice obțin scoruri atât de mari pentru inegalitatea bogăției, deși par să aibă rezultate foarte bune la alți indici, cum ar fi bunăstarea, venitul disponibil și valorile democratice.

Sistemul de taxe este motivul principal pentru care Suedia merge împotriva curentului, potrivit Lisei Pelling, șefa think tank-ului Arena Idé din Stockholm.

„În ultimele decenii am eliminat o serie de taxe pe avere”, a declarat ea pentru Euronews Business. ”În Suedia, în momentul de față nu există impozit pe avere. De asemenea, nu există impozit pe moștenire, cadouri și proprietate”, adaugă ea.

În plus, companiile internaționale suedeze de succes, care au beneficiat de investiții făcute din banii contribuabililor, nu rambursează acele fonduri.

”Avem și impozite foarte mici pe companii. Înseamnă că există numeroase posibilități ca oamenii bogați să devină și mai bogați”, a adăugat Pelling.

În ce țară din Europa oamenii au cel mai mare venit

Pelling a subliniat că Suedia este una dintre țările care se află pe primul loc, în special când vine vorba de venituri.

„Acest lucru se datorează în principal faptului că avem un sistem de asistență socială bine dezvoltat, în care oamenii se simt în siguranță în ceea ce privește sistemul public de sănătate și se simt relativ confortabil cu pensiile, cu asigurările”, a spus ea.

În comparație cu alte țări nordice cu sisteme la fel de eficiente, Pelling a remarcat că diferența-cheie constă în sistemul fiscal.

În Finlanda, școlile sunt deținute și administrate de stat, în timp ce, în Suedia, o treime dintre elevi frecventează școli private. Aceste școli primesc finanțare integrală de la stat fără restricții.

Același lucru este valabil și pentru sistemul de sănătate. „Îngrijirea primară este în mare parte privatizată și profitabilă”, a spus Pelling.

Principalii factori ai inegalității bogăției în Europa

Unul dintre cei mai importanți factori ai inegalității bogăției este compoziția activelor, potrivit lui Eszter Sándor și Carlos Vacas-Soriano, manageri de cercetare la Fundația Europeană pentru Îmbunătățirea Condițiilor de Viață și de Muncă (Eurofound).

Ratele de proprietate între țări sunt unul dintre principalii factori care contribuie la diferențele de distribuție a averii. „Țările cu niveluri mai ridicate de proprietate a locuințelor tind să aibă niveluri mai scăzute de inegalitate a bogăției, în timp ce țările în care accesul la alte active financiare este mai răspândit, tind să aibă o inegalitate a bogăției mai mare”, au declarat cercetătorii pentru Euronews Business.

Germania: Puțini proprietari, fără impozit pe avere

Sándor și Vacas-Soriano au subliniat că în Germania nu există impozit pe avere.

„Germania are o proporție mare de chiriași, dar au rate foarte scăzute (cheltuielile cu locuința împărțite la venituri) în comparație cu alte țări din Europa de Vest, din cauza piețelor de închiriere puternic reglementate și a unei oferte de locuințe comparativ mai mari”, au spus aceștia.

În 2022, Germania a avut cele mai scăzute cote de proprietate, doar 46,5% din populație locuind într-o gospodărie, potrivit Eurostat.

Media UE a fost de 69,1%. Această pondere a fost, de asemenea, mai mică decât media UE în Suedia (64,2%) și Turcia (57,5%)

S-a îmbunătățit undeva inegalitatea bogăției?

Printre țările europene majore, inegalitatea bogăției, reflectată de coeficientul Gini, a scăzut în Germania (-4,3) între 2000 și 2022.

Cu toate acestea, a avut în continuare cel mai mare scor de inegalitate a bogăției dintre ”Big Four”.

Marea Britanie a înregistrat, de asemenea, o scădere a inegalității în aceeași perioadă, deși mai puțin semnificativă (-0,4).

Între timp, Italia a înregistrat cea mai mare creștere, cu 7,4 puncte, în timp ce a crescut cu 2,8 în Spania și 0,6 în Franța.

Între 2000 și 2022, Franța a cunoscut cea mai notabilă îmbunătățire a ponderii bogăției dintre aceste cinci țări, cu o scădere de 4,3 puncte. De asemenea, Spania și Marea Britanie au înregistrat scăderi, de 1,7 și, respectiv, 1,4 pu