Statele arabe sunt implicate într-una dintre cele mai importante reînarmări pe timp de pace din istorie, comandând arme americane în valoare de 123 de miliarde de dolari în încercarea de a contrabalansa puterea militară a Iranului, relatează marţi Financial Times. Valoarea totală a contractelor de armament dintre SUA şi Arabia Saudită, EAU, Oman şi Kuweit este estimată la 122,88 miliarde de dolari în următorii patru ani.Un pachet de armament de peste 67 de miliarde de dolari des
Statele arabe sunt implicate într-una dintre cele mai importante reînarmări pe timp de pace din istorie, comandând arme americane în valoare de 123 de miliarde de dolari în încercarea de a contrabalansa puterea militară a Iranului, relatează marţi Financial Times.
Valoarea totală a contractelor de armament dintre SUA şi Arabia Saudită, EAU, Oman şi Kuweit este estimată la 122,88 miliarde de dolari în următorii patru ani.
Un pachet de armament de peste 67 de miliarde de dolari destinat Arabiei Saudite reprezintă cea mai mare componentă individuală a acestei consolidări militare, oferind un imbold important industriei americane de apărare. Prima fază a acordului – ce urmează să fie prezentată în curând Congresului pentru aprobare – este estimată la circa 30 de miliarde.
Achiziţionarea de noi arme are loc în contextul în care numeroase ţări din Orientul Mijlociu, care găzduieşte două treimi din rezervele de petrol dovedite ale lumii, sunt îngrijorate de ambiţiile nucleare ale Iranului. De asemenea, ele se tem că orice atac israelian sau american asupra instalaţiilor nucleare iraniene ar putea provoca măsuri de retorsiune împotriva lor sau ar putea afecta ‘scurgerea’ petrolului prin Strâmtoarea Ormuz.
Arabia Saudită va primi 85 de avioane de luptă noi F-15, iar alte 70 vor fi îmbunătăţite. Boeing va fi principalul furnizor, compania americană având astfel ocazia să îşi îmbunătăţească abilitatea de a construi avioane de luptă avansate, o zonă unde a rămas încet-încet în spatele unei concurenţe competitive, scrie FT. O continuare a acordului ar urma să concretizeze îmbunătăţirea sistemelor radar şi de apărare antirachetă şi modernizarea flotei estice a marinei saudite.
‘Scopul saudit este de a trimite un mesaj mai ales Iranului – anume că deţinem o superioritate aeriană deplină asupra lor’, a explicat un analist saudit specializat în probleme de apărare.
SURSA: Agerpres