Statele emergente au parte de și mai multe provocări. Fitch avertizează că 2023 va fi un an plin de dificultăți
Totodată, agenţia de evaluare subliniază că presiunile asupra finanţelor publice şi, în multe cazuri, agravarea riscurilor politici afectează şi ele perspectivele pentru statele emergente în 2023.
„La fel ca şi în 2022, vor fi cazuri de provocări în obţinerea de finanţare de urgenţă pentru pieţele emergente mici şi de frontieră, chiar şi în moneda locală. Numărul record de state emergente care au un rating de tip ‘CCC+’ sau mai mic înseamnă că noi cazuri de incapacitate de plată sunt posibile”, este scris în raportul realizat de Fitch, conform reuters.com
Europa emergentă, Asia şi Africa sub-sahariană sunt regiuni cu o perspectivă care se deteriorează
Din punct de vedere geografic, Europa emergentă, Asia şi Africa sub-sahariană sunt în opinia Fitch regiuni cu o perspectivă care se „deteriorează”, în timp ce Orientul Mijlociu, Africa de Nord şi de Est, alături de America Latină au o perspectivă „neutră”.
Efectele inflaţiei vor continua să persiste în bilanţurile guvernamentale, pe fondul prelungirii efectelor indexării salariilor şi beneficiilor sociale, se mai arată în raport.
„Fitch se aşteaptă ca ritmul consolidării fiscale să încetinească în 2023, peste 40% din portofoliul de state emergente cărora le acordăm un rating urmând să înregistreze deficite mai mari sau surplusuri mai mici decât în 2022”, completează agenţia de evaluare.
Potrivit Fitch, o veste bună ar putea veni din partea unei normalizări mai rapide a inflaţiei, care ar putea aduce şi o modificare mai rapidă a direcţiei politicii monetare urmate de băncile centrale din întreaga lume şi ar duce dolarul american mai jos.
Chiar și așa, Fitch avertizează că niciunul din aceste elemente nu este inclus în scenariul său de bază pentru anul 2023.
Economia globală va crește cu 2,7% în 2024
În altă ordine de idei, un raport al Băncii Mondială arată că economia globală va crește cu 2,7% anul viitor, iar până la finalul anului 2024, nivelurile PIB-ului în economiile emergente și în curs de dezvoltare vor fi cu aproximativ 6% sub nivelurile preconizate înainte de pandemie.
Conform raportului, deși se așteaptă ca inflația mondială să se tempereze, aceasta va rămâne peste nivelurile anterioare pandemiei. Raportul oferă prima evaluare cuprinzătoare a perspectivelor pe termen mediu privind creșterea investițiilor în economiile de piață emergente și în curs de dezvoltare.
În perioada 2022-2024, este probabil ca investițiile brute în aceste economii să crească în medie cu aproximativ 3,5% – mai puțin de jumătate din rata care a predominat în ultimele două decenii. Raportul prezintă un meniu de opțiuni pentru factorii de decizie politică în vederea accelerării creșterii investițiilor.