Ministrii de finante si reprezentantii bancilor centrale din cele mai industrializate sapte tari ale lumii (G7) au concluzionat, in cadrul intalnirii de la Roma, ca este nevoie de restabilirea increderii in sistemul financiar global si stimularea recuperarii economice la nivel international.

De asemenea, liderii G7 au subliniat importanta economiilor „emergente”, precum China, India si Brazilia in asigurarea stabilitatii financiare si a cresterii economice la nivel global.

Potrivit unui comunicat eliberat dupa intrunirea statelor din G7, un alt angajament asumat face referire la evitarea masurilor protectioniste.

„Un sistem global de comert si investitii este indispensabil prosperitatii globale”, se arata in documentul G7.

Tot in cadrul reuniunii de la Roma, ministrii de finante au cerut ca pana in luna iulie sa fie alcatuit un raport cu privire la progresul „setului de principii comun agreate pentru activitatile economico-financiare internationale”.

Pe de alta parte, in cadrul reuniunii de sambata s-a ajuns la concluzia ca este nevoie de un Fond Monetar International (FMI) „reformat”, care sa beneficieze de resurse aditionale, pentru a putea sa reactioneze eficient si flexibil in fata crizei actuale.

Intrunirea liderilor G7 a avut loc inaintea intrunirii G20, din luna aprilie, la Londra.