Miniștrii de Externe ai Grupului celor Șapte (G7) au transmis un mesaj ferm Rusiei, anunțând că orice noi sancțiuni vor depinde de disponibilitatea Moscovei de a negocia sincer pentru încetarea războiului din Ucraina. În paralel, fostul președinte american Donald Trump a surprins opinia publică prin susținerea reintegrării Rusiei în grupul economic din care a fost exclusă în 2014. Într-un climat internațional tot mai tensionat, pozițiile divergente dintre liderii globali ridică întrebarea: va ceda Rusia presiunilor sau se pregătește o surpriză la nivel global?

G7 condiționează sancțiunile de atitudinea Rusiei

Miniștrii de Externe ai Grupului celor Șapte (G7) au stabilit, în cadrul unei reuniuni desfășurate la München, că viitoarele sancțiuni economice împotriva Rusiei vor fi aplicate doar dacă Moscova nu dă dovadă de bună-credință în negocierile de pace privind Ucraina.

Potrivit declarației comune emise la finalul întâlnirii, liderii din G7 subliniază necesitatea unor garanții ferme pentru securitatea Ucrainei, astfel încât conflictul să nu fie reluat în viitor.

„Orice noi sancţiuni suplimentare impuse după februarie ar trebui să fie condiţionate de faptul că Federaţia Rusă se implică într-un efort real şi de bună-credinţă pentru a pune capăt durabil războiului împotriva Ucrainei, asigurându-i acesteia securitate şi stabilitate pe termen lung, ca stat suveran şi independent”, se arată în declarația semnată de miniștrii G7, inclusiv de secretarul de stat american Marco Rubio.

Vladimir Putin, Donald Trump
SURSA FOTO: Kremlin.ru

Donald Trump Susține Revenirea Rusiei în G7

În timp ce G7 pune presiune pe Rusia pentru a negocia pacea, amintim că președintele american Donald Trump susține că Moscova ar trebui reprimită în cadrul grupului economic din care a fost exclusă în urma invaziei din 2014.

„Mi-ar plăcea să îi avem înapoi. Cred că a fost o greșeală să îi dăm afară. Nu este vorba de a plăcea sau a nu plăcea Rusia. … Ei ar trebui să stea la masă. Cred că Putin ar fi încântat să se întoarcă” a declarat Trump joi, într-o discuție cu reporterii în Biroul Oval.

Liderul de la Casa Albă a reiterat ideea conform căreia participarea Rusiei la discuțiile internaționale ar fi benefică pentru menținerea echilibrului global.

G7 și angajamentul pentru stabilitatea globală

G7 este alcătuit din Statele Unite, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia și Regatul Unit, cu Uniunea Europeană având un rol activ, deși nu deține președinția rotativă.

Inițial, grupul funcționa sub denumirea de G8, însă Rusia a fost suspendată în 2014, după ce a anexat ilegal Crimeea.

Donald Trump a subliniat că excluderea Rusiei ar fi putut contribui la escaladarea conflictului actual din Ucraina.

„Este foarte posibil ca războiul la scară largă din Ucraina să nu fi început niciodată dacă Rusia nu ar fi fost exclusă din G7,” a afirmat președintele american.

El a menționat că a discutat acest subiect cu mai mulți lideri internaționali, printre care și premierul canadian Justin Trudeau. De asemenea, a făcut referire la fostul premier japonez Shinzo Abe, afirmând că acesta a fost de acord cu el 100%.

În cadrul reuniunii de la München, miniștrii din G7 au reafirmat angajamentul de a colabora pentru a obține o pace durabilă și de a dezvolta garanții solide de securitate, astfel încât un nou conflict în regiune să fie prevenit.