Liderii G7 au anunțat că vor furniza Ucrainei resursele bugetare necesare pentru anul acesta și pentru primele luni din 2024, astfel încât să poată face față agresiunii rusești.
„Aplicăm noi măsuri pentru a ne asigura că agresiunea ilegală a Rusiei împotriva statului suveran Ucraina eşuează şi pentru a susţine poporul ucrainean în căutarea unei păci corecte, înrădăcinate în respectarea legislaţiei internaţionale”, se arată în comunicatul citat de Reuters.
G7 va continua să sprijine Ucraina și pregătește noi sancțiuni împotriva Rusiei
Liderii G7 au stabilit, totodată, menţinerea „sprijinului financiar, umanitar, militar şi diplomatic” pentru Ucraina.
De asemenea, aceștia pregătesc noi sancțiuni, care vor viza grupurile acuzate că furnizează „produse esenţiale”, pe care Rusia le poate utiliza în războiul din Ucraina.
„Obiectivul este să fie lipsită Rusia de tehnologia, echipamentele industriale şi serviciile care susţin aparatul de război”, au transmis liderii statelor G7, relatează BBC News.
Beijingul critică dorința G7 de a reduce dependența comercială față de China
Chiar dacă se dorește reducerea dependenței comerciale de China, liderii G7 au anunțat disponibilitatea de a construi „relaţii constructive şi stabile” cu Beijingul, pentru protejarea propriilor interese, se arată într-un proiect al declaraţiei finale a summitului.
Administrația de la Beijing a criticat însă atitudinea Grupului G7. Ambasada Chinei din Japonia și-a exprimat îngrijorarea cu privire la „acţiuni negative recente” ale Grupului G7 și a solicitat președinției nipone a organizației să nu transforme summitul într-un „spectacol politic” destinat contracarării naţiunii chineze.
China critică politicile SUA
Un raport al Ministerului Afacerilor Externe al Chinei publicat înaintea Summit-ului G7, care începe vineri în Japonia, acuză Statele Unite de „diplomaţie coercitivă”, relatează DPA.
Asta, în condițiile în care este de aşteptat ca summitul G7 de trei zile să se concentreze asupra modului de abordare faţă de China şi pretenţiilor sale.
„Statele Unite sunt obişnuite să acuze alte ţări că folosesc statutul de putere, politicile coercitive şi constrângerea economică pentru a constrânge alte ţări să se supună şi să se angajeze în diplomaţie coercitivă, dar, de fapt, Statele Unite sunt instigatorul diplomaţiei coercitive”, a transmis China.
„Drepturile de invenţie, drepturile de brevet şi drepturile de proprietate intelectuală ale diplomaţiei coercitive aparţin toate Statelor Unite”, se arată în raport.