Victoria împotriva pandemiei Covid este departe de a fi sigură, în ciuda începerii vaccinărilor, în Regatul Unit și în Statele Unite. După cum reiese din anunțurile succesive de duminică, 13 decembrie, a unor noi măsuri de restricționare a circulaţiei în Germania, Lituania, cât și în Mauritania, transmite Le Nouvel Observateur.
Închidere parțială în Germania
Într-adevăr, Germania a decretat izolare parţială de miercuri până pe 10 ianuarie cu închiderea anunțată de cancelarul Angela Merkel a afacerilor „neesențiale”, precum și a școlilor și creșelor.
Constatând „decesele foarte numeroasele” cauzate de epidemia de coronavirus și „creșterea exponențială” a infecțiilor, liderul conservator a asigurat: „Suntem forțați să acționăm și acționăm acum”.
Într-o rezoluție adoptată de statul federal și cele 16 state regionale, angajatorii sunt invitați să acorde prioritate, cât mai mult posibil, telemuncii sau vacanțelor angajaților lor timp de trei săptămâni și jumătate „pentru a implementa în toată țara principiul ‘rămânem acasă'”.
Pandemia „este scăpată de sub control”, a avertizat liderul Bavariei, Markus Söder, în timpul unei conferințe de presă cu cancelarul și ministrul Finanțelor, Olaf Scholz. Este „un dezastru care ne afectează viața mai mult decât orice altă criză din ultimii 50 de ani”, a adăugat el.
Germanii se vor afla de facto într-o închidere parțială aşa cum au experimentat deja timp de câteva săptămâni în primăvară în timpul primului val al Covid-19. Contactele sociale ar trebui să fie limitate la maximum cinci adulți din două cămine diferite și, de asemenea, să rămână foarte limitate în perioada 24-26 decembrie, când întâlnirile vor fi posibile numai între membrii foarte apropiaţi ai unei familii.
De asemenea, germanii care vor să sărbătorească Crăciunul vor trebui să-și reducă contactele cât mai mult posibil în cele șapte zile dinaintea reuniunilor de familie.
De la începutul lunii noiembrie, toate restaurantele, barurile, muzeele, teatrele și toate facilitățile sportive au fost închise publicului. Dar aceste măsuri și-au arătat limitele în ultimele zile, mai ales odată cu apropierea sărbătorilor de la sfârșitul anului, când mulți germani se grăbesc la magazine pentru cumpărăturile de sfârșit de an.
Numărul de noi infecții și decese din ultimele zile a atins recorduri nemaivăzute într-o țară care a rămas până acum relativ cruţată de pandemie. El a ajuns aproape de pragul a 30.000 de infecții vineri, apoi sâmbătă, cu 598 de decese joi.
Lituania închide magazinele
La rândul său, de miercuri, Lituania va închide majoritatea magazinelor pentru a stopa răspândirea pandemiei, a declarat, duminică, premierul țării Ingrida Simonyte.
„Cifrele sunt înspăimântătoare și triste, riscul este acum peste tot”, a spus ea la în timpul unei reuniuni de urgență, la două zile după ce coaliția sa de centru-dreapta a depus jurământul.
Deşi Lituania a reușit să controleze primul val al pandemiei în primăvară mai bine decât alte țări ale UE, nu a reușit să limiteze al doilea val, care a adus un număr foarte mare de infecții.
Țara baltică, cu o populaţie de 2,8 milioane de locuitori, a înregistrat 2.849 de cazuri noi de infecție și 24 de decese duminică, aducând numărul de morți la 815.
Lituania este izolată parțial timp de cinci săptămâni, cu baruri, restaurante și majoritatea școlilor închise. Până în prezent, magazinele și saloanele de coafură au rămas deschise. Noile măsuri exclud magazinele alimentare și farmaciile.
Mauritania restabilește carantina pe timp de noapte
Nici Africa nu mai este scutită de pandemie. Mauritania a anunțat, în această duminică, restabilirea unei carantine pe timp de noapte în fața progresiei Covid-19, care amenință să copleşească spitalele din această țară săracă cu resurse sanitare limitate.
Rugăciunea colectivă de vineri este de asemenea suspendată în moschei până la o nouă notificare, a declarat Ministerul Afacerilor Islamice într-un comunicat.
Carantina, impusă între orele 18:00 și 06:00 GMT, a intrat în vigoare duminică, din cauza „creșterii îngrijorătoare a cazurilor de contaminare cu coronavirus și a deceselor pe care le-a provocat și a întăririi măsurilor de barieră care sunt în prezent cele mai bune arme pe care le avem”, a explicat președinția într-un comunicat.
După un declin, Mauritania a cunoscut recent, ca și alte țări africane, o creștere semnificativă a numărului de contaminări: 7 decese și 279 de cazuri suplimentare sâmbătă.
Mauritania a declarat oficial peste 10.000 de cazuri și 222 de decese de la apariția virusului, la sfârșitul lunii martie 2020, pentru o populație de aproximativ 4 milioane. Directorul Sănătății publice, Sidi Ould Zehave, a declarat sâmbătă că spitalele „se apropie de saturație” și că 60% din personalul medical este rechiziționat în centrele de sănătate.
Mauritania anunțase deja la începutul lunii decembrie închiderea școlilor și universităților, precum și interzicerea ceremoniilor publice. Închiderea unităților de învățământ, programată inițial pentru două săptămâni, este prelungită până pe 4 ianuarie, a anunțat Ministerul Educației.