Statele NATO care ajută Ucraina riscă să devină țintele armatei Rusiei

Rusia NATO

SURSA FOTO: Dreamstime

Vicepreşedintele Consiliului pentru Securitate Naţională de la Moscova, Dmitri Medvedev, a anunțat vineri, 16 decembrie 2022, că statele membre NATO ar putea deveni ţinte legitime ale armatei Rusiei, din cauza susţinerii militare acordate Ucrainei.

Statele NATO care ajută Ucraina riscă să devină țintele armatei Rusiei

Vicepreşedintele Consiliului pentru Securitate Naţională de la Moscova, Dmitri Medvedev, a acuzat statele membre NATO de lansarea unui „război hibrid” împotriva Rusiei. Acesta a atras atenția asupra faptului că există diverse interpretări ale dreptului de război, sugerând astfel că statele membre NATO ar putea deveni ţinte legitime ale armatei Rusiei din cauza susţinerii militare acordate Ucrainei.

„Acum, principala întrebare este dacă războiul hibrid declarat de facto de NATO împotriva ţării noastre poate fi considerat o intrare a Alianţei în război cu Rusia. Este posibil să considerăm furnizarea unui volum mare de armament Ucrainei drept un atac asupra Rusiei? Liderii statelor NATO afirmă unanim că nici ţările lor şi nici Alianţa Nord-Atlantică nu luptă împotriva Rusiei, dar toată lumea înţelege că lucrurile stau total diferit”, a scris, vineri, Dmitri Medvedev pe contul său de Telegram.

Rusia acuză SUA că au devenit parte din conflictul cu Ucraina

Postarea sa a fost făcută la scurt timp după ce Administraţia Putin a avertizat că vor exista „consecinţe” dacă Statele Unite ale Americii confirmă „acţiunea provocatoare” de a trimite sisteme antiaeriene avansate de tip Patriot în Ucraina.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de din Rusia, a declarat, joi, că Statele Unite ale Americii au devenit „practic, parte în conflict”. Potrivit spuselor sale, asistenţa militară, inclusiv transferul de armament sofisticat „ar însemna chiar o implicare mai largă în ostilităţi, cu personal militar, iar acest lucru ar putea genera posibile consecinţe.” Potrivit The Associated Press, Maria Zaharova nu a explicat ce presupun aceste consecințe.

Anterior, Dmitri Medvedev a avertizat că imediat ce Patriot vor ajunge în Ucraina „împreună cu personalul NATO, vor deveni o ţintă legitimă” a armatei Rusiei.

Patriot este considerat unul din cele mai avansate sisteme de apărare antiaeriană ale Statelor Unite ale Americii, incluzând lansatoare, radare şi alte vehicule-suport, dar și rachete care pot doborâ avioane şi pot intercepta rachete de croazieră şi balistice,

Potrivit Pentagonului, intensificarea atacurilor cu rachete ale armatei Rusiei în Ucraina este destinată parţial să epuizeze apărarea antiaeriană a Kievului, astfel încât Rusia să poată domina spaţiul aerian. De aceea, SUA şi aliaţii lor livrează noi echipamente de apărare antiaeriană Ucrainei, precum sistemele americane NASAMS, despre care oficialii americani susțin că au avut o eficienţă de 100% în Ucraina.