Într-un interviu acordat la Antena 3, ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a vorbit despre războiul din Ucraina, dar și despre modul în care acest lucru va afecta România. Acesta susține că în opinia sa, Rusia nu va ataca o țară membră a NATO.
Totodată, el a mai explicat și că strategiile lui Vladimir Putin sunt urmărite pas cu pas. Ministrul precizează că după ce nu a reușit să invadeze Ucraina într-un timp scurt așa cum și-a dorit, liderul de la Moscova a început un scenariu asemănător cu cel din Siria, doar pentru a obține ce își dorește.
Ce plan are, de fapt, Vladimir Putin?
„După părerea mea, este improbabil (să încerce un conflict cu NATO – n.red.). Nu cred. Așa cum se vede și acum, noi poate îl privim, într-adevăr, pe Putin ca fiind singur, ca fiind unul care își face singur strategia și nu ascultă de nimeni.
Ne-a dat semnele acestea, probabil că și strategic, atunci când i-a speriat pe generalii din zona lui în Consiliul de Securitate. Însă este vorba de o strategie a unui unei mari puteri, a unui stat și acolo mai sunt și alți oameni și nu cred că este o strategie, un fel de strategia nebunului care se joacă prin este o strategie pe care acum îl recunoaștem ca fiind urmărită pas cu pas.
Şi după ce n-a reușit primul scenariu acela al capitulării rapide a Ucrainei, a trecut la un alt scenariu și este un scenariu care seamănă cu cel din Siria. Vă aduceți aminte în Siria s-a întâmplat același lucru. Este același model: erau localitățile asediate, blocată alimentarea”, a spus Vasile Dîncu, ministrul Apărării.
Acesta a fost întrebat dacă România este în pericol, având în vedere mișcările făcute de Vladimir Putin. În acest sens, ministrul susține că nu este neapărat o situație periculoasă.
Pe de altă parte, el a explicat că există „costuri” în cazul în care Rusia ajunge la granița României.
În acest sens, el a dat exemplu Marea Neagră, dar și Republica Moldova. Vasile Dîncu a mai spus și că venirea spre Transnistria ar putea fi de asemenea o problemă.
Este România în pericol?
„Sigur că noi avem costuri în eventualitatea, de exemplu, de a ajunge, odată cu Crimeea, ajunge Rusia la graniță cu noi.
Sigur că încercarea de a domina Marea Neagră poate deveni o problemă economică nu numai pentru Ucraina, dar și pentru noi. De asemenea, putem avea probleme dacă ne gândim că Moldova ar putea să fie un obiect, să spunem de amenințare.
Trecerea în Transnistria, venirea spre Transnistria ar putea să fie o problemă, o vecinătate cu Rusia nu este simplu, dar este o vecinătate a graniței NATO cu Rusia”, a spus acesta.
Ministrul susține însă că orice s-ar întâmpla, NATO va activa forța de răspuns.
„Și asta NATO ne-a demonstrat în ultima vreme, ceea ce poate nici noi nu mai credeam la un moment dat că va fi chiar așa o reacție robustă, chiar așa, o reacție rapidă și să vedem noi că NATO activează forța de răspuns, că trece de la cea de descurajare, la apărare”, a mai spus Vasile Dîncu.